Marianne Mörck

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Gun Iris Marianne Mörck, född 2 september 1949 i Göteborg, är en svensk skådespelare, sångare och regissör.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Marianne Mörck är utbildad vid scenskolan i Göteborg i början av 1970-talet och blev därefter engagerad i kören på Stora Teatern. Hon sjöng i kören när Scandinavium i Göteborg invigdes och Birgit Nilsson excellerade i Turandot. 1977 kom Marianne Mörck till Malmö stadsteater som sedan varit hennes arbetsplats mer eller mindre genom åren. Hon har medverkat i ett fyrtiotal uppsättningar i Malmö. Ofta i huvudroller, allt från dramatiska talroller till de riktigt stora operagestaltningarna.

Musikaler, operetter, konserter. Inte bara på scen, utan även som regissör. Många minns säkert hennes bisarra, sprättande påfågel i Tage Danielssons musikal Animalen 1981 eller titelrollen i Carmen. Hon har spelat Eliza i My Fair Lady, Maja Gräddnos i Pelle Svanslös, Sally Bowles i Cabaret, Madame Thénardier i Les Misérables, Giovanna i Rigoletto och Maria i Sound of Music, för att nämna några av alla hennes roller. 2010 regisserade och spelade hon i musikalen Singin' in the Rain i Malmö och medverkade i musikalen Romeo & JuliaGöta Lejon i Stockholm.

För sin talroll i Molières komedi Lärda fruntimmer erhöll hon Kvällspostens Thaliapris 1988. För rollen som Fina-Kajsa i musikalen Kristina från Duvemåla fick hon privatteaterpriset Guldmasken.

Hon spelade den hysteriska Agda Lindhagen i Eva Rydbergs fars Hon jazzade en sommarFredriksdalsteatern i Helsingborg 2002, samma år erhöll hon Malmö stads kulturpris. 2008 var Mörck tillbaka på Fredriksdalsteatern denna gång som Grevinnan Falkenvråk i pjäsen Rabalder i Ramlösa. 2008 medverkade Marianne också i Arlövsrevyn tillsammans med bland andra Kent Nilsson och Lasse Brandeby.[1] 2005 var hon också del av produktionsteamet som svenskspråkig regiassistent till den brittiske regissören för den svenska scenversionen av ABBA-musikalen Mamma Mia! i Stockholm. 2012 gjorde hon sin tredje medverkan på Fredriksdalsteatern, då spelade hon tillsammans med Eva Rydberg som de missförstådda gamla systrarna Abby och Martha Brewster i Arsenik och gamla spetsar.

Mörck har också regisserat ett antal produktioner av teater (ex August Strindbergs Fordringsägare (1993) och Fröken Julie (1997) och engelska Shirley Valentine i Malmö; även vid den fristående Teater Stella) och opera, såsom Lucia di Lammermoor, Aida, Eugen Onegin, Don Giovanni och på Malmö Opera (även musikalen The Full Monty i Malmö och på Stockholms stadsteater), AlcesteDrottningholms slottsteater, Cavalleria Rusticana och I PagliacchiGöteborgsoperan, samt uppsättningar i Finland, Sydkorea och på Estniska Nationaloperan i Tallinn.

På film och TV har hon medverkat i ett flertal prisbelönta filmer sedan 1990, däribland flera av Agneta Fagerström-Olsson, och även varit röstskådespelare i flera tecknade filmer.

Tillsammans med sin dåvarande partner Göran Sönnerstedt drev hon dessutom underhållningskrogen Teaterrestaurangen vid Malmö stadsteater/Malmö Opera under flera år på 1980-90-talen parallellt med sitt teaterarbete.[2]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ GP - Brandeby spelar revy
  2. ^ Öresundsregionen 2013, "Lunds humorfestival – Mörck och Malmberg samtalar"
  3. ^ ”evarydberg.se”. Hon jazzade en sommar. http://www.evarydberg.se/hon-jazzade-en-sommar/2/. Läst 24 juli 2015.