Marie-Louise O'Murphy

Från Wikipedia
Marie-Louise O'Murphy (1737–1818), målning av Francois Boucher (1703–1770) från 1752.

Marie-Louise O'Murphy de Boisfaily, även kallad Mademoiselle de Morphy eller la belle Morphise, född 21 oktober 1737 i Rouen, död 11 december 1818 i Paris, var älskarinna till Ludvig XV av Frankrike.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Marie-Louise O'Murphy var dotter till Daniel O’Murphy de Boisfaily, en irländsk officer som blivit skomakare i Rouen, och flyttade efter hans död med modern till Paris.

År 1752 blev hon placerad i Parc-aux-cerfs, rådjursparken vid Versailles, som en av kungens favoritälskarinnor innan hon hade fyllt femton. Ludvig XV ska ha inlett förbindelsen efter att Casanova hade visat honom ett nakenporträtt av henne målat av Francois Boucher (1752), en scen som beskrivs i Casanovas memoarer och som tycks ha varit frågan om en försäljning av henne som prostituerad.

Hon var inte kungens mätress (maîtresse-en-titre) utan hans inofficiella älskarinna (petite maîtresse), och visade sig inte öppet vid hovet utan bodde i hemlighet i huset i Parc-aux-cerfs när kungen var i Versailles, smugglades i hemlighet upp till kungens privata rum på slottet då han ville träffa henne, och följde med i en vagn bland hovet tjänstefolk när kungen vistades på andra kungliga slott.

O'Murphy beskrivs som äventyrlig och intresserad av musik och Voltaires idéer. Hon hade ambitionen att presenteras vid hovet som kungens officiella mätress. Då hon 1754 försökte avsätta Madame de Pompadour och bli mätress avslutade Ludvig XV relationen och ersatte henne med hennes syster Brigitte O'Murphy. Hon giftes år 1755 bort med greve de Beaufranchet i ett äktenskap arrangerat av Ludvig. Hon fick en son, generalen Louis Charles Antoine de Beaufranchet. Hennes man dog 1757 och hon gifte 1759 om sig med Francois Nicolas Le Normant.

Marie-Louise O'Murphy blev fängslad under skräckväldet vid franska revolutionen på grund av sina kontakter med kungahuset men undgick att giljotineras. År 1795 gifte hon sig med den trettio år yngre politikern Louis-Philippe Dumont, som hon skilde sig från 1797.

Hon fick en dotter med kungen; Agathe Louise de Saint-Antoine (1754–1774), som 1773 gifte sig med René-Jean-Mans de La Tour du Pin, markis de la Charce (1750–1781), och avled barnlös.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Camille Pascal: Le Goût du roi : Louis XV et Marie-Louise O'Murphy, Paris, Librairie Académique Perrin, 2006
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från franskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]