Marilyn Manson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Artikeln handlar om personen, för bandet, se Marilyn Manson (musikgrupp).
Marilyn Manson
Manson Eurockeenes.jpg
Marilyn Manson live 2007 vid Eurockéennes i Frankrike
Födelsenamn Brian Hugh Warner
Född 5 januari 1969 (46 år)
Bakgrund USA Canton, Ohio, USA
Genre(r) Skräckrock, alternative metal, industrirock
Roll Sångare
År som aktiv 1989 – idag
Skivbolag Nothing Records
Interscope Records
Relaterade artister Marilyn Manson
Webbplats Officiell webbplats

Marilyn Manson, född Brian Hugh Warner 5 januari 1969 i Canton, Ohio, är en amerikansk sångare i skräckrockbandet Marilyn Manson.

Brian Warner[redigera | redigera wikitext]

Marilyn Manson föddes som Brian Warner 1969 i Ohio, USA. Han har gjort sig ett stort namn som artist, konstnär och författare. Han bildade bandet Marilyn Manson & the Spooky Kids och skapade samtidigt sitt alterego Marilyn Manson. Det är också under det namnet som han och hans band sålt miljontals album och som hans stora genombrott som performance-artist kom. Manson har fått mycket kritik i USA, mest från den kristna högern som anser att hans image och budskap i låttexterna är opassande för tonåringar.

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Han var i många år elev i Heritage kristna skola, där han ansåg att lärarna hjärntvättade eleverna i tron om att jordens undergång var nära. Det pratades om att djävulen fanns någonstans bland dem och Brian började oroa sig för att det var han. På grund av detta fick han mardrömmar han dras med än idag. Skolan undervisade i faran om de dolda budskapen som finns i rockmusik och det var strängt förbjudet att lyssna på den här typen av musik. De visade även bilder på rockstjärnor för att skrämmas men det var inget som påverkade Brian. Det enda det ledde till var att han lät sitt hår växa och skaffade sig hål i örat för att efterlikna hans idoler. Första gruppen han började lyssna på var Kiss och han blev snabbt ett fan av dem. Många inköp senare av deras skivor var det dags för hans första konsert 1979.

Efter att han varit ett stort fan av många rockmusiker så bildade han sitt eget band 1989 och de kallade sig Marilyn Manson & the Spooky Kids. Namnet kortades senare ner till endast Marilyn Manson. Namnbytet skedde med stor omtanke och det finns en anledning till att han valde det namnet som han gjorde. Förnamnet är taget från Marilyn Monroe och efternamnet från seriemördaren Charles Manson. Även om Marilyn fortfarande är en symbol för skönhet och glamour så hade även hon en mörk sida, precis som Charles Manson har en intelligent och god sida.

Manson lider av TMJ (temporomandibular joint syndrome), som ger honom huvudvärk och ömmande käke. Anledningen till att han fick detta syndrom är enligt The Long Hard Road Out of Hell att en kille som i boken omnämns som Frog slog Warner i ansiktet då han åkt rullskridskor tillsammans med Frogs flickvän.

Bandet[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Marilyn Manson (band)

Brian Warner bildade från början bandet Marilyn Manson & the Spooky Kids med collegevännerna Brian Tutunick (elbas), Scott Putesky (gitarr) och Perry Pandera (keyboard) 1989. Originalbandet hade ingen trummis utan hade en trummaskin på spelningarna. Samtidigt skapade han sitt alter ego Marilyn Manson. Hans artistnamn är en kombination av namnen Marilyn Monroe, skådespelerska, och Charles Manson, sektledare. De övriga medlemmarna fick också namn baserade på en kvinnlig skönhet och en seriemördare: Daisy Berkowitz (Daisy Duke och David Berkowitz), Olivia Newton Bundy (Olivia Newton John och Ted Bundy), Zsa Zsa Speck (Zsa Zsa Gabor och Richard Speck), Madonna Wayne Gacy (Madonna och John Wayne Gacy), Gidget Gein (Gidget och Ed Gein), Sara Lee Lucas (Sara Lee och Henry Lee Lucas), Twiggy Ramirez (Twiggy Lawson och Richard Ramirez) och Ginger Fish (Ginger Rogers och Albert Fish). Genom åren har enbart tre bandmedlemmar haft namn som inte följer detta mönster. De är Zim Zum, John 5 och Tim Skold.

1989 var bandmedlemmarna, utöver Marilyn Manson, Scott Putesky, som kallar sig Daisy Berkowitz, Perry Pandrea, som Zsa Zsa Speck och Brian Tutunick som Olivia Newton Bundy.

Bandet höll inte så länge, och efter bara två konserter lämnade Zsa Zsa Speck och Olivia Newton Bundy bandet. Brad Stewart (Gidget Gein) och Stephen Bier (Madonna Wayne Gacy) tog respektive platser i bandet. I början hade Madonna Wayne Gacy dock ingen keyboard eller synthesizer så han var mest en maskot och lekte med actionfigurer på scenen.

Manson fick skivkontrakt med skivbolaget Nothing Records, och kortade på begäran ned bandnamnet till "Marilyn Manson". Bolagets ägare var Trent Reznor, frontmannen i Nine Inch Nails. Första albumet Portrait of an American Family släpptes 1994 och Marilyn Manson turnerade med Nine Inch Nails, Pantera och andra för att göra reklam för det. 1995 släpptes EP:n Smells Like Children, som även innehöll en coverEurythmics hit "Sweet Dreams (Are Made of This)", vilken ledde till stora framgångar. Bandet nådde dock riktig stjärnstatus med albumet Antichrist Superstar.

Film[redigera | redigera wikitext]

Marilyn Manson på Cannesfestivalen 2006.

I sin bok "The Long Hard Road Out Of Hell" berättar Marilyn Manson att han velat spela Willy Wonka i Roald Dahls bok "Kalle och chokladfabriken" på film under många år. När Tim Burton skulle göra en ny filmatisering av boken år 2005, så tvekade inte Manson att söka rollen, men man trodde att han skulle bli för skrämmande, så han fick avslag (rollen gick till Johnny Depp istället).

Men Manson har medverkat i filmer. Redan 1997 medverkade han i filmen Lost Highway och år 1999 var han med i filmen Jawbreaker. År 2002 medverkade han i Michael Moores dokumentär Bowling for Columbine och år 2004 medverkade han även i Asia Argentos film The Heart Is Deceitful Above All Things. I den amerikanska motorcykelserien Sons Of Anarchy spelar Marilyn Manson rollen som Ron Tully, säsong 7.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Marilyn Manson har fått mycket kritik i USA, mest från den kristna högern som tycker att hans budskap och image är opassande för tonåringar. Efter Columbine-massakern som inträffade den 20 april 1999, gick det rykten om att Eric Harris och Dylan Klebold (de två ungdomarna som mördade tolv elever och en lärare på deras skola Columbine High) skulle både ha lyssnat på och varit fans av Mansons musik. Efter massakern medverkade Manson i Michael Moores dokumentär Bowling for Columbine, där han intervjuades av Moore och förklarade vad han hade för åsikter om massakern. En av frågorna han fick från Moore var: "Om du fick säga något till mördarna samma dag som massakern, vad skulle du säga till dem?", varpå Manson svarade: "Jag skulle inte säga något till dem, istället så skulle jag lyssna på dem och det var det som ingen gjorde."

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

I mars 2004 förlovade sig Marilyn Manson med fotomodellen och burleskartisten Dita Von Teese, och i november året därpå gifte de sig på Gurteen Castle i den lilla byn Kilsheelan i grevskapet Tipperary på södra Irland. Vigseln uppmärksammades i modetidskriften Vogue i mars 2006.[1] Paret skilde sig 2007. Han förlovade sig med Evan Rachel Wood 2010, men de gick skilda vägar i augusti samma år. Han har även varit förlovad med skådespelaren Rose McGowan som blev känd för sin roll i Scream 1996 där hon spelade Tatum.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Covers[redigera | redigera wikitext]

Här är en lista över några av alla covers som Marilyn Manson har gjort:

Här finns en lista över falska Marilyn Manson-covers som i själva fallet är låtar framförda av andra band och används som reklamtrick för att sprida deras musik till ett större antal lyssnare: http://www.mansonwiki.com/wiki/List_of_fake_Marilyn_Manson_songs

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”The Bride Wore Purple”. Vogue, mars 2006. (Webbåtkomst 2009-04-19.)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]