Marinens musikkår

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Marinens musikkår
Marinens musikkar in Toruń.jpg
Datum 1685–
Försvarsgren Marinen
Del av Försvarsmusiken
Förläggningsort Karlskrona
Ledning
Kårchef Tomas Hjortenhammar
Stf kårchef Vakant
Musikdirektör Vakant
Flagg-
trumslagare
Karin Svensson

Marinens musikkår, The Royal Swedish Navy Band, är en av Sveriges tre professionella militärmusikkårer och har 30 heltidsanställda musiker. Kåren, som är stationerad i Karlskrona och räknar sina anor från 1680-talet. Orkestern har tidigare benämnts bl.a. Flottans musikkår och Flottans musikkår i Karlskrona.

Musikkåren verkar främst vid förbandsspelningar och konsertverksamhet i södra halvan av landet, men spelar även för hovstaterna och regeringen vid statsceremoniell verksamhet såsom högvaktsavlösningar, statsbesök och audienser. Marinens musikkår tillhör eliten av blåsorkestrar världen över, och har rönt stor uppmärksamhet, både i Sverige och utomlands. Orkestern har på sina turnéer framträtt i bland annat Tyskland, Frankrike, Litauen, Finland, England, Norge, Ryssland, Kanada, Bosnien och Kosovo. Ett känt framträdande är medverkandet i den stora paraden på Broadway 1976 vid Förenta Staternas tvåhundraårsjubileum.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Flottans musikkår i Karlskrona 1928. Sjätte från vänster på första raden är musikdirektör Georg Ringvall.

Tidigaste bekräftade skriftliga omnämnandet av musikkåren är inför Kungliga Amiralitetskyrkans, Ulrika Pia, invigning 1685, då musikerna gick runt i staden för att informera om kyrkoinvigningen påföljande söndag. Musikkåren var organiserad på diverse olika sätt och med olika instrumentkombinationer fram till 1862 då man blev Flottans musikkår i Karlskrona, förste musikdirektör blev August Friedrich Fiedler som 1874 efterträddes av Frans Ferdinand Heimdahl.[1]

Flottans musikkår i Karlskrona bemannades från starten av personal som egentligen hade någon annan huvudsysselsättning i Flottan, musicerandet var alltså bara en deltidstjänst, orkestern bestod endast av mässingsinstrument. Den främsta uppgiften för musikkåren vid den här tiden var att bemanna sjökommenderade musikavdelningar och hornblåsare. 1915 efterträddes Heimdahl av Georg Ringvall som musikdirektör. Denne genomförde under sin tid som musikdirektör en omdaning av musikkåren som resulterade i att den kom att vara en ganska blandad musikkår med flera andra instrument än bara mässingsinstrument.[1]

Vid den stora omorganisationen av militärmusiken 1957 namnändrades den till Flottans Musikkår, ett namn som man bara behöll i tre år till 1960 då man fick det nya namnet Militärmusikkåren i Karlskrona. Nästa stora omorganisation var regionmusikreformen 1971 som medförde att Militärmusikkåren i Karlskrona blev en civil orkester inom Statens regionmusik med namnet Regionmusiken Karlskrona. I folkmun levde dock det gamla namnet "Flottans musikkår" kvar.[1]

1988 omorganiserades regionmusiken till Länsmusiken men då hade de flesta regionmusikavdelningar sedan flera år upphört med sina militär spelningar, ett undantag var dock Regionmusiken Karlskrona och i samband med att Försvarsmakten började återorganisera militärmusiken blev musikkåren åter en militär musikkår 1993 då man fick det nuvarande namnet, Marinens musikkår.[1]

Nedläggningshot[redigera | redigera wikitext]

I och med sparkrav på försvarsmakten ingick Marinens musikkår i en utredning 2008 om Försvarsmusikcentrums framtid. Uredningen föreslog bland annat att kåren skulle omlokaliseras från Karlskrona till Försvarsmusikcentrum i Stockholm.

Den 9 december 2008 bestämdes dock att Marinens musikkår skulle fortsätta att vara förlagd till Karlskrona och vara en av tre återstående musikkårer inom Försvarsmusikcentrum, medan Arméns trumkår, som var bemannad med värnpliktiga, skulle läggas ner. Försvarsmaktens produktionschef Jan Salestrand sa i en kommentar: "En flytt av Marinens musikkår till Stockholm medför uppenbara risker för kompetensförluster som vi inte med säkerhet kan omhänderta".[2] Flygvapnets musikkår lades ned redan 1997.

Den 18 februari 2009 publicerade Blekinge Läns Tidning en artikel som menar att hotet mot musikkårens existens kvarstod. Enligt artikeln planerade Högkvarterets produktionschef Jan Salestrand och chefen vid försvarsmusikcentrum i Stockholm, Per-Erik Laksjö, att reducera antalet tjänster vid Marinens musikkår i Karlskrona för att istället förstärka Arméns musikkår i Stockholm. Dessutom planerades flytt av notbibliotek och producent från Karlskrona till Stockholm.[3]

Regeringens förslag i budgetpropositionen hösten 2009 innebar dock att Marinens musikkår tills vidare stannar i Karlskrona, men att Försvarsmusikcentrum istället avvecklades som fristående enhet och blev enheten Försvarsmusiken (FöMus) inom Livgardet den 31 december 2009.[4] Livgardet blev därmed administrativt hemförband för Marinens musikkår, Arméns musikkår och Livgardets dragonmusikkår, även om Marinens musikkår fortsätter att vara stationerad i Karlskrona.

I september 2013 nåddes orkestern av ett nytt nedläggningshot. Ett förslag som innebär att Marinens Musikkår avvecklas och att försvarsmaktens två återstående musikkårer inlemmas i Livgardets livbataljon med syfte att i huvudsak svara för skydd av Kungliga Slottet och musik kring högvaktsavlösningar och statsceremonier lanserades. Marinens Musikkårs vänförening startade en protestinsamling, vilken nu (december 2014) insamlat mer än 40.000 namnunderskrifter från Sverige och övriga världen.

Namn[redigera | redigera wikitext]

  • Flottans musikkår i Karlskrona, 1862-1957
  • Flottans musikkår, 1957-1960
  • Militärmusikkåren i Karlskrona, 1960-1971
  • Regionmusiken Karlskrona ("Flottans musikkår"), 1971-1993
  • Marinens musikkår, 1993-

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] ”Historik”. Marinens Musikkårs Vänner. http://www.marinensmusikkar.se/historik.shtml. Läst 27 december 2014. 
  2. ^ ”Marinens musikkår kvar i Karlskrona”. Försvarsmakten. http://www.mil.se/sv/I-Sverige/Centra/Forsvarsmusikcentrum-FoMusC/Nyheter/Marinens-musikkar-kvar-i-Karlskrona/. Läst 14 december 2008. 
  3. ^ Musikkåren hotas – igen”. Blekinge Läns Tidning. 18 februari 2009. http://www.blt.se/nyheter/karlskrona/musikkaren-hotas-igen(1157673).gm. 
  4. ^ ”Försvarsmusiken en del av Livgardet”. Försvarsmakten. 14 januari 2010. http://www.forsvarsmakten.se/sv/Aktuellt/Nyhetsarkiv/I-Sverige/Livgardet-LG/16679/Forsvarsmusiken-en-del-av-Livgardet/. Läst 2013-06-15. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]