Marknadshyra

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Marknadshyra, kallas den hyra som fastighetsägare och hyresgäst kommer överens om för ett hyresavtal, om det saknas regleringar via lagstiftning som begränsar hyran.

Marknadshyra i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Hyresregleringar i Sverige infördes under andra världskriget drivet av socialdemokraterna som också fram till 1970-talet hade riksdagsmajoritet. Eftersom det är vanligt att hyran är lägre än vad människor är beredda att betala uppstår på många håll långa bostadsköer och minskat intresse i att bygga nya hyreshus. Enligt Boverket är det endast 59 av landets 290 kommuner som uppger att bostadsmarknaden i den egna kommunen är i balans[1].

De som är emot det som kallas marknadshyra brukar vanligen förespråka bruksvärdesysstemet som bygger på idén om en bra bostad som en social rättighet, och därför också har ett rättviseperspektiv. Tanken är att likvärdiga bostäder ska ha likvärdiga hyror oaktat läget. Exempelvis förespråkar hyresgästföreningen "en bostadspolitik som ger alla människor rätt till ett bra hem, till en rimlig kostnad."[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]