Markurells i Wadköping

Från Wikipedia
Version från den 4 december 2013 kl. 03.39 av LarskeBot (Diskussion | Bidrag) (parameterfix, replaced: |huvudkaraktärer → |huvudpersoner med AWB)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Markurells i Wadköping
FörfattareHjalmar Bergman
OriginalspråkSvenska
LandSverige Sverige
Utgivningsår1919

Markurells i Wadköping är en roman av den svenske författaren Hjalmar Bergman från 1919. Markurells i Wadköping betraktas ofta som en komedi men har, i likhet med det mesta Bergman skrev, djupt tragiska undertoner.

Handling

Markurells i Wadköping utspelar sig under loppet av en enda dag, den 6 juni 1913, den dag då studentexamen går av stapeln i Wadköping. Trots att handlingen alltså utspelas under en enda dag förekommer rikligt med återblickar och förklaringar kring de inblandade. Central i handlingen är den driftige men något grovhuggne värdshusvärden Markurell och dennes oro över att sonen Johan inte ska bli godkänd i sin examen. Den evigt påhittige Markurell planerar därför att helt fräckt muta skolans ledning med en middag och ett generöst stipendium till minne av sonens examen. Parallellt med detta skildras även Markurells affärsmässiga och privata relationer till den konkursmässige häradshövdingen Carl-Magnus de Lorche och dennes vackra hustru Elsa. Under dagen får dock Markurell reda på en hemlighet som skakar om honom rejält; sonen Johan är inte hans egen son utan Carl-Magnus de Lorches.

Dramatiseringar

Bergman dramatiserade själv romanen och den uruppfördes på Dramatiska Teatern i Stockholm 1930. Under 1930-talet filmades den i en tysk och svensk version, och den blev långt senare en populär TV-serie (se nedan).

Alexander Öberg gjorde 2010 en dramatisering för Länsteatern i Örebro. Föreställningen framfördes på friluftsteatern i Wadköping under sommaren 2010. Herr Markurell spelades av Henrik Johansson, Fru Markurell av Sofia Bach och Katten Susanna som i denna uppsättning var framträdande spelades av Malin Berg.[1]

Johan Huldt gjorde 2010 en dramatisering för Ystads Stående Teatersällskap. Föreställningen spelades mellan den 3 juli och 15 augusti 2010. Harald Hilding Markurell spelades av Bror Tommy Borgström, fru Markurell av Birte Heribertson och ”gossen” Johan Markurell spelades av Linus Steen.

Filmatiseringar

Referenser

  1. ^ Örebro länsteater

Se även

Externa länkar