Marskalk Mannerheims ryttarstaty

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Statyn med Riksdagshuset i bakgrunden och Kiasmamuseet till höger

Marskalk Mannerheims ryttarstaty är en ryttarskulpturMannerheimvägen i stadsdelen Gloet i Helsingfors. Ryttarstatyn föreställer Finlands marskalk Carl Gustaf Emil Mannerheim till häst. Den utfördes av den finländske skulptören Aimo Tukiainen och avtäcktes på Mannerheims födelsedag den 4 juni 1960.

Tanken på en ryttarstaty över Mannerheim föddes redan på 1930-talet, men projektet avbröts.[1] Efter Mannerheims död blev tanken aktuell igen och en tävling ordnades 1952. Efter några ytterligare tävlingar gavs uppdraget till Tukiainen. Monumentet finansierades genom en allmän insamling. Insamlingen var lyckad och för resten av pengarna köptes Mannerheims födelsehem Villnäs slott i Villnäs. Slottet donerades till staten och blev ett museum underställt Museiverket.

Ryttarstatyn är gjuten i brons och postamentet är av röd granit. Helheten är 11,7 meter hög. En kuriositet är att hästen står i en pose som antyder att den skulle vara passgångare. Man anser att förebilden är den i Sverige år 1934 födda hästen Käthy (ibland också kallad Kate). Hon var så vitt man vet ändå inte en passgångare.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Helsingfors stads konstmuseum - Uteskulpturer, Marskalk Mannerheims ryttarstaty