Martin Stenmarck

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Martin Stenmarck
Martin Stenmarck By Daniel Åhs Karlsson.jpg
Martin Stenmarck på Sommarkrysset
Födelsenamn Martin Olof Jon Stenmarck
Född 3 oktober 1972 (43 år)
Täby, Sverige
Bakgrund Sverige Örebro, Sverige
Genre(r) Poprock
Roll Sångare, låtskrivare, skådespelare
Instrument Gitarr, sång
År som aktiv 1997 - idag
Webbplats Martinstenmarck.com

Martin Olof Jon Stenmarck, född 3 oktober 1972 i Täby, Stockholms län, är en svensk sångare. Stenmarck har firat framgångar som musikalartist och som sångare har han bland annat vunnit Melodifestivalen (2005).

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Martin Stenmarck växte upp i Örebro med elva syskon. Han har musikaliskt påbrå. Hans mormor var Julie Bernby och hans morfar var Olof Gemvik. Stenmarck började tidigt med musik och hade som tonåring ett Sagan om Ringen-inspirerat hårdrocksband som hette Lorien. 1991 vann Martin, tillsammans med sin yngre bror David, Riksfinalen av Talang -91 i direktsändning i TV1. Stenmarck flyttade till Stockholm och jobbade som modell och som sjungande servitörWallmans Salonger där också karriären tog fart. Var 1992 sångare i bandet Sha-Boom och släppte två singlar ihop med dem.

När han slutade där 1997, satte han, komikern Håkan Berg, musikern Micke Svahn och teknikern Joacim Fagerström upp en show som hette Showduellen. Den röda tråden i föreställningen var enkel, men varierades in absurdum: Martin, den talangfulle popstjärnan, blir störd av en gammal barndomskompis, den talanglöse Håkan som vill stjäla lite rampljus, varpå det mynnar ut i olika typer av bisarra tävlingar om publikens gunst. Resultatet var att Martin Stenmarck knappt fick sjunga mer än 15 sekunder på varje låt, innan någon oväntat inträffade, allt från att ett hål sågades i väggen med motorsåg, till att en gigantisk fiskmås trillade ned från taket. Så mycket sång blev det inte, men desto mer skratt.

Showduellen turnerade i Sverige under 1997 och 1998 och spelades vidare på Mosebacke 1998, Sommarnöje Örebro 1999, julshower på Teatrix 1999 och Gröna Lundteatern våren 2000.

Stenmarck har haft stora framgångar i musikalbranschen. Han har spelat huvudrollen i bland annat Jesus Christ Superstar och West Side Story. Martin Stenmarck turnerade även flera somrar med Robert Wells show Rhapsody in Rock.

År 2005 deltog Stenmarck i Melodifestivalen, deltävling 3 i Skellefteå. Med en storslagen Las Vegas-show gick han vidare till final och vann hela tävlingen. Han reste till Kiev, Ukraina, och representerade Sverige vid Eurovision Song Contest 2005 den 21 maj med låten "Las Vegas", som kom på en 19:e plats av 24 deltagande länder i finalen.

Han turnerade sommaren 2005 i Sverige med det så kallade Tältprojektet bland annat i Göteborg, Varberg, Malmö och Stockholm.

I september 2006 släppte han sin första singel på svenska; "7milakliv", som hamnade 1:a på svenska singellistan i sju veckor. Det sägs att han fick inspirationen till låten efter en vild utekväll som avslutades i fyllecellen och en förundersökning för våld mot tjänsteman, något som Stenmarck själv kommenterar "Alla gör misstaget och dricker för mycket någon kväll... Och vem har inte velat slå ned en dörrvakt?". Han släppte sitt senaste album den 25 oktober 2006. Detta är hans första (egna) album som innehåller låtar på svenska. Han senaste singel heter "Rubb och stubb".

Han har även gjort den svenska dubbningen samt ett par låtar till Spirit - hästen från vildmarken, där han gör huvudrollen Spirit, samt Disneyfilmen Bilar, också där gör han huvudrollen Blixten McQueen (en racerbil).

Sedan 2006 har han turnerat med revyn Ladies Night.

Martin Stenmarck har alltid haft ett stort idrottsintresse och 2010 gjorde han en uppmärksammad start i en av världens mest spektakulära tävlingar i mountainbike. Tillsammans med förbundskaptenen för MTB-landslaget Andreas Danielsson deltog han i det tio dagar långa loppet Yak Attack i Nepal. Tävlingen som går längs Annapurna Circuit når som högst 5416 meter över havet. Stenmarck och Danielsson slutade på en sjunde respektive åttonde plats. Den månadslånga resan som dokumenterades i film, foto och genom ljudinspelningar blev senare en produktion under namnet "Kaffe på Everest" som Martin producerade tillsammans med Andreas. I januari 2013 hade Kaffe på Everest sålt Platina.

Stenmarck deltog i Melodifestivalen 2014 med låten "När änglarna går hem" och gick vidare till Andra chansen. I andra chansen blev han utslagen i duellen mot Linus Svennings "Bröder" och gick därför inte vidare till final.

Martin Stenmarck på Stockholm Pride 2014

Familj[redigera | redigera wikitext]

Martin Stenmarck är dottersonson till advokaten Edvin Stenmarck. Han är sambo med artisten Hanna Hedlund. Tillsammans har de barnen Ida (född 2004), Love (född 2006) och Saga (född 2012).

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Singlar[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”West Side Story”. Musikverket. http://calmview.musikverk.se/CalmView/Record.aspx?src=CalmView.Performance&id=PERF9089&pos=172. Läst 12 juni 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Lena Philipsson
Melodifestivalvinnare
2005
Efterträdare:
Carola Häggkvist
GClef.svg Melodifestivalen-portalen – portalen för Melodifestivalen på svenskspråkiga Wikipedia.