Mary Kay

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Mary Kay är ett amerikanskt hudvårds- och kosmetikmärke som ägs av Mary Kay Inc, grundat 1963. Produkterna omsätter globalt mer än 3,5 miljarder amerikanska dollar[1]. Det fanns 2009 över 1,7 miljoner fristående hudvårdskonsulter i de 35 länder där företaget var verksamt. År 2014 fanns det över 3 miljoner fristående hudvårdskonsulter runt om i världen.

Produktsortimentet delas in i fem olika kategorier: hudvård, kosmetik, kroppsvård, solskyddsprodukter och parfymer.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den 13 september 1963 startades företaget Beauty by Mary Kay av Mary Kay Ash tillsammans med sonen Richard Rogers.

1969 tog Mary Kay fram den rosa Cadillacen som en symbol för framgång. Starten var fem rosa Cadillac som fick disponeras av företagets fem främsta säljare.

1971 startade Mary Kay sin internationella expansion i Australien.

1976 introducerades Mary Kay på den amerikanska börsen, för att nio år senare köpas tillbaka i privat ägo.

2001 tog Mary Kays son och medgrundare av företaget, Richard Rogers, över rollen som CEO för Mary Kay Inc.

Produkterna[redigera | redigera wikitext]

Produkterna säljs inte i butiker, utan endast via fristående hudvårdskonsulter på så kallade hudvårdsklasser, makeuprådgivningar, spaklasser, öppna hus, huduppföljningar eller andra typer av kundträffar och visningar. En fristående hudvårdskonsult kan även ha en hemsida med webbshop där kunder kan logga in och handla produkter direkt från sin konsult.

Företaget Mary Kay Inc. bedriver forskning och utveckling av nya produkter vid två fabriker i Dallas i Texas och i Hangzhou i Kina.

Välgörenhet[redigera | redigera wikitext]

1996 grundades The Mary Kay Ash Foundation. Fonden arbetar för att eliminera de cancerformer som drabbar kvinnor och för att ge stöd till de kvinnor och barn som drabbats av våld i hemmet.

Lesley Cosmetics AB donerar regelbundet gåvor till kvinnojourer i Norden, har årliga insamlingar till förmån för Rosa Bandet samt är en av huvudsponsorerna för barnhemmet och skolan Great Andoh International School i Ghana[2].

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

1984 utsågs Mary Kay Inc. av Fortune magazine till ett av de 100 bästa företagen att arbeta för i USA. Detta upprepas 1993 och 1998.

1996 tilldelas företaget Mary Kay Inc. ett eget kapitel i boken Forbes Greatest Business Stories of All Time. Mary Kay Ash är den enda kvinnan av de 20 entreprenörerna boken handlar om.[3]

2000 utsåg Lifetime Television Mary Kay Ash till den främsta kvinnliga företagaren under 1900-talet.

2003 Mary Kay Ash utsågs till den främsta kvinnliga entreprenören i USA:s historia i en studie utförd av Baylor University[4].

Mary Kay i Norden[redigera | redigera wikitext]

Mary Kay introducerades i Norden 1992 av Ann och Bo Wallblom i Sverige. Verksamheten ägs och drivs av familjen Wallbloms helägda bolag Lesley Cosmetics AB. 2014 tog sonen Carl-Henric Wallblom över rollen som vd.

I Norden arbetar 2014 fler än 22 000 kvinnor som fristående hudvårdskonsulter. Det nordiska huvudkontoret med tillhörande distribution är beläget i Mölndal, strax söder om Göteborg.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]