Mary Seton

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Mary Seton, född 1549, död 1615, var en skotsk hovdam. Hon var hovdam till drottning Maria Stuart av Skottland, och var tillsammans med drottningen och tre andra hovdamer med samma namn känd som en av de "Fyra Mariorna".

Hon var dotter till George Seton, 6th Lord Seton, och fransyskan Marie Pieris. Hennes mor var hovdam till Skottlands franska drottning Maria av Guise. Hon var en av de fyra flickor som valdes ut av Maria av Guise som hovdamer åt Maria Stuart; liksom de övriga tre, förutom Mary Fleming, hade hon valts ut för sin fransk-skotska härkomst. Mary Seton närvarade vid Maria Stuarts sida vid Slaget vid Carberry Hill 1567 och följde henne i fångenskapen på Loch Leven Castle: hon hjälpte Maria Stuart i dennas flykt från slottet genom att ställa sig i fönstret och låtsas vara Stuart samtidigt som denna flydde. Seton följde sedan Maria Stuart till England efter Slaget vid Langside 1568.

Mary Seton beskrivs som en skicklig frisör, något som noterades under fångenskapen i England. Hon hade själv två egna tjänare av olika kön i fångenskapen fram till 1571. År 1570 fängslades hennes mor i Skottland för att ha skrivit till Maria Stuart för att höra sig för om Setons hälsa, men släpptes tack vare Elisabet I av England. 1581 förhördes Seton om Maria Stuarts hälsa, och vittnade om att den hade försämrats i fångenskapen. Hon mottog ett frieri av Andrew Beaton, Stuarts hovmästare, men eftersom hon hade avlagt ett katolskt kyskhetslöfte fick Beaton resa till kontinenten för att försöka få katolska kyrkan att upplösa hennes löfte: han avled dock under resan.

Mary Seton lämnade England 1585 och gick in i klostret Saint-Pierre i Reims i Frankrike.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia