Maskinrum

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För maskinrum på biografer, se Maskinrum (biograf).
Maskinrummet på skolfartyget Michael Sars
Maskinrummet på ångfartyget S/S Storskär.

Ett maskinrum är ett slutet rum där en eller flera maskiner eller apparater finns för att göra en specifik uppgift. Beroende på användningsområde kan ett maskinrum se väldigt varierande ut. I maskinrum används till exempel för inneslutning av en dieselmotor och en generator. Maskinrum är i regel isolerade mot buller och värme.

Ofta är det olika säkerhetsdirektiv som bestämmer utformningen av ett maskinrum, tex bullernivå, isolering och brandskydd.

Maskinrum ombord på fartyg[redigera | redigera wikitext]

Till maskinrum på fartyg räknas också den närliggande verkstaden, reservdelslager samt kontrollrum. Utformningen av maskinrum på fartyg lyder under stränga säkerhetsföreskrifter, som i första hand dikteras av IMO och SOLAS. I andra hand lyder utformningen av ett maskinrum under klassen, tex Lloyd's Register, och de lokala myndigheterna. Maskinrum ombord på fartyg är väldigt ofta trånga, i ett led att få mera lastutrymme ombord.

I maskinrummet samsas en stor mängd olika maskiner, såsom till exempel huvudmaskiner, hjälpmaskiner, axelgeneratorer och oljeseparatorer.