Mason & Dixon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mason & Dixon
FörfattareThomas Pynchon
OriginaltitelMason & Dixon
OriginalspråkEngelska
ÖversättareHans-Jacob Nilsson
LandUSA USA
GenreRoman
Utgivningsår1997
Utgiven på
svenska
2001

Mason & Dixon är en roman av den amerikanske författaren Thomas Pynchon utgiven 1997, i svensk översättning 2001.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Romanen utspelar sig under åren 1763–1767 och handlar om de två britter, astronomen Charles Mason och lantmätaren Jeremiah Dixon som drog upp den så kallade Mason-Dixon-linjen, den spikraka gränsdragningen mellan Pennsylvania och Maryland som bland annat kom att bli betydelsefull som skiljelinjen mellan slavstater och fria stater i USA. Men romanen, som är skriven som en slags pastisch1700-talets prosa, innehåller också en mängd bihandlingar, sidospår och utvikningar där både verkliga och fiktiva historiska händelser skildras. Några av de historiska personer som dyker upp i handlingen är George Washington, Benjamin Franklin och Thomas Jefferson. I handlingen väver Pynchon också in mycket annat, som spekulationer om de elva dagar som försvann vid övergången till den Gregorianska kalendern 1582 och en konspirationsteori rörande jesuiter.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

I sin recension i Dagens Nyheter skrev Henrik Berggren att Mason & Dixon är en "storartad och burlesk hyllning till ett 1700-tals-Amerika som är på en gång helt verkligt och samtidigt fullständigt mytiskt. Ungefär som dagens USA."[2] Mason & Dixon har utnämnts till en av de stora amerikanska romanerna.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Mason & Dixon, Albert Bonniers förlag”. Arkiverad från originalet den 5 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160305085651/http://www.albertbonniersforlag.se/Bocker/Utlandsk-skonlitteratur/M/Mason--Dixon/. Läst 8 december 2013. 
  2. ^ Dagens Nyheter 2001-12-04
  3. ^ ”A Brief Survey of the Great American Novels”. Literary Hub. https://lithub.com/a-brief-survey-of-great-american-novels/.