Massutmaning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Massutmaning
Ekonomisk politik mot utanförskap och antisocialt beteende
Författare Tino Sanandaji
Land Sverige
Ämne politik
Förlag Kuhzad Media
Utgivningsår 2017

Massutmaning, med undertiteln Ekonomisk politik mot utanförskap och antisocialt beteende, är en populärvetenskaplig debattbok från februari 2017 författad av nationalekonomen Tino Sanandaji utgiven på eget förlag. Boken redogör i siffror, med statistik och sammanställning av forskning, men även med egna policyförslag, för författarens syn på följderna av Sveriges invandringspolitik från de senaste decennierna.[1] Bokens titel anspelar på både orden "massinvandring" som invandrarkritiska debattörer använder, och "utmaning" som en pik till de som i debatten använder ordet på de problem som Sverige ställts inför.[2] Den gick under arbetsnamnet En moralisk stormakt och finansierades via gräsrotsfinansieringKickstarter.[3] Boken innehar för tillfället (2017) finansieringsrekordet för svenska projekt inom publicering på Kickstarter med en totalsumma på 632 205 kronor.[4] Boken har översatts till norska ("Masseutfordring") och nya översättningar förväntas komma till danska och engelska. [5] I september 2017 släpptes en ljudboksversion uppläst av skådespelaren Mats Eklund.

Innehåll[redigera | redigera wikitext]

Bakgrunden till boken presenteras med att konstatera att, enligt Sanandaji, Sveriges samhällsproblem i allt högre utsträckning blivit koncentrerade till den del av befolkningen med invandrarbakgrund, trots att många i Sverige önskar att integrationen skulle ha lyckats bättre. Detta exemplifieras med att utrikes födda och andra generationens invandrare står för 17 respektive 5 procent av befolkningen, men utgör 53 procent av de med långa fängelsestraff samt 54 procent av de arbetslösa och 60 procent av utbetalda socialbidrag. Sanandaji skiljer på orden "utmaning" och "problem" där Sanandaji menar att utmaning har blivit en eufemism för att framställa svårlösta samhällsproblem som mer överkomliga och distrahera från de underliggande problemen. Sanandaji driver därför tesen att den svenska invandringssituationen inte bara är en utmaning, utan ett problem.[6]

Boken är uppdelad i 20 kapitel för olika aspekter av invandringssituationen. Inledningen ägnas åt att redogöra för invandringens omfattning, för att sedan i resten av boken i huvuddrag fokusera på de kort- och långsiktiga ekonomiska konsekvenserna samt brottsligheten och segregationen. I det näst sista kapitlet presenteras Sanandajis syn på ekonomisk politik som skulle förbättra situationen och i det avslutande kapitlet avhandlar den mer komplexa frågan om kulturell och nationell integration.

Respons[redigera | redigera wikitext]

Vid lansering toppade boken både Adlibris och Bokus försäljningslistor och första upplagan sålde slut efter sex dagar.[7] Boken uppmärksammades i Expressen av Anna Dahlberg, i Göteborgsposten av Aleksandra Boscanin och i Svenska Dagbladet av Per Gudmunson för dess beskrivning av utvecklingen och den rådande invandringssituationen.[2][8][9] Den 1 februari 2017 bjöds Sanandaji in till Riksdagen av riksdagsledamöterna Staffan Danielsson (C) och Jan Ericson (M) för att presentera boken.[10] Vid ytterligare en gräsrotsfinansieringskampanjIndiegogo lyckades kampanjen samla ihop sitt mål om 70 000 kronor för att kunna skicka ett exemplar av boken till varje riksdagsledamot.[11]

Boken beskrevs överlag av kritiker som ett sakligt, pedagogiskt och viktigt inlägg i invandringsdebatten.[12][13][14] I tidskriften Respons skrev Håkan Boström, doktorand i ekonomisk historia vid Uppsala universitet, att boken bidrar till "en mer saklig debatt inom ett mycket infekterat område", där vänstern kopplat samman en problematisering med främlingsfientlighet och rasism.[15] Bland de mer negativa kritikerna fanns kriminologen Jerzy Sarnecki som skrev att statistiken som presenteras i boken är korrekt återgiven, men felaktigt tolkad. När det exempelvis kommer till vissa invandrargruppers överrepresentation i brottsstatistiken argumenterar Sanandaji att den totala brottsligheten hade varit lägre utan invandring, medan Sarnecki istället menar att det vore hypotetiskt möjligt att de nya invandrarna tar de tidigare brottsbenägna lägre sociala skiktens plats i samhället och på så sätt förskjuter kriminaliteten. Som respons menar Sanandaji att Sarnecki att ger en förenklad bild då den ökade invandringen i praktiken inneburit en ökad underklass.[16]

I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet gick Hans Lööf och Gustav Martinsson, professor i nationalekonomi respektive lektor i finansiell ekonomi vid Kungliga Tekniska högskolan, ut och kritiserade kraftigt bokens källhantering. Sanandaji anklagas här för att aktivt vilseleda läsaren och inte ge en korrekt återgivning av forskningsläget, vilket Lööf och Martinsson exemplifierar genom att ta upp ett antal källor och hur de använts. De kritiserar också boken för att, enligt dem, fyra av fem källhänvisningar inte hämtats från vetenskapligt granskad litteratur.[17] Inlägget på delades på Twitter bland annat av inrikesminister Anders Ygeman.[18] I sin replik försvarar Sanandaji användningen av de exemplifierade källorna och menar istället att minst 60 % av alla referenser är till forskning, officiell statistik och myndighetsrapporter, samt att övriga 40 % fortfarande är gedigna källor. Sanandaji poängterar även att påståendet att fyra av fem källor skulle vara ovetenskapliga baseras på att Lööf och Martinsson använt databasen Scopus som är långt ifrån komplett.[19]

Både nationalekonomerna Assar Lindbeck och Erik Lindqvist, vid Stockholms universitet respektive Handelshögskolan i Stockholm, försvarade även Sanandaji i Svenska Dagbladet och avfärdade anklagelserna om bristfällig källhantering och vidhöll att forskningsläget återgivits på ett tillfredsställande sätt.[18][20] I sin slutreplik insisterade dock Lööf och Martinsson fortfarande på att boken inte använde en tillräckligt vetenskaplig källhantering för att underbygga de slutsatser som görs i boken.[21]

Ekerö bibliotek och Botkyrka bibliotek valde att inte köpa in boken, trots önskemål, med motiveringen att de inte köper in böcker som "stöder rasism, manar till förföljelse eller på annat sätt strider mot de mänskliga rättigheterna" respektive att boken skulle vara "baserad på selektivt vald statistik".[22] Vid ett senare tillfälle valde Ekerö bibliotek att ändå köpa in boken och uppgav då anledningen att BTJ inte hunnit faktagranska boken som man väntat med att köpa in den.[23] Justitieombudsmannen (JO) fattade senare beslut att de bibliotek som nekat inköp och fjärrlån av böcker och bland annat hänvisat till att böckerna kunde uppfattas som främlingsfientliga stred mot bibliotekens kravfri åsiktsbildning och grundlagens objektivitetsprincip.[24][25]

Den norska översättningen av boken mottogs av Sylvi Listhaug, Norges invandring- och integrationsminister, vid hennes uppmärksammade Rinkeby och Sverigebesök 29 augusti 2017. [26][27][28] Besöket ansågs kontroversiellt och kritiserades av Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård i en debattartikel i Aftenposten. Listhaug anklagas där bland annat för att inte lyfta upp Rinkebys positiva framsteg och för att ha kallat utanförskapsområden för no-go-zoner. [29] Den svenska migrationsministern Heléne Fritzon valde därför att ställa in mötet med Listhaug samma förmiddag. [30] Trots detta, kan Fremskrittspartiet ha gynnats av besöket enligt den norska sociologen Kjetil Rolness. [31]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Tino Sanandajis nya bok väcker debatt - Studio Ett”. Sveriges Radio, Studio ett. 8 februari 2017. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6626217. Läst 15 februari 2017. 
 2. ^ [a b] Aleksandra Boscanin (7 februari 2017). ”En massutmaning i vardande”. Göteborgsposten. http://www.gp.se/ledare/en-massutmaning-i-vardande-1.4148629. Läst 14 februari 2017. 
 3. ^ Sanandaji, Tino. ”Moral Superpower: A book on immigration by Tino Sanandaji”. Kickstarter. https://www.kickstarter.com/projects/2079803541/moral-superpower-a-book-on-immigration-by-tino-san?ref=category_location. Läst 15 februari 2017. 
 4. ^ ”Show me 'Publishing' projects from 'Sweden' sorted by 'most funded'”. Kickstarter. https://www.kickstarter.com/discover/advanced?category_id=18&woe_id=23424954&sort=most_funded&seed=2478617&page=1. Läst 15 februari 2017. 
 5. ^ Sanandaji, Tino (24/8). ”Inom kort släpps Massutmaning på norska...”. Facebook. https://www.facebook.com/tino.sanandaji/posts/10154945062368231?pnref=story. Läst 26 augusti 2017. 
 6. ^ Sanandaji, Tino (2017). Massutmaning. Kuhzad media. sid. 14-15 
 7. ^ Chang Frick (4 februari 2017). ”Tino Sanandajis bok ”Massutmaning” etta på topplistorna”. Nyheter Idag. http://nyheteridag.se/tino-sanandajis-bok-massutmaning-etta-pa-topplistorna/. Läst 14 februari 2017. 
 8. ^ Anna Dahlberg (28 januari 2017). ”Löfven borde akta sig för alternativa fakta”. Expressen. http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/lofven-borde-akta-sig-for-alternativa-fakta/. Läst 14 februari 2017. 
 9. ^ Gudmunson, Per. ”Hur ska det då gå för nästa miljon”. Svenska Dagbladet. https://www.svd.se/hur-ska-det-ga-for-nasta-miljon. Läst 14 februari 2017. 
 10. ^ Danielsson, Staffan (31/1). ”Spännande bok av Tino Sanandaji imorgon!”. Staffan Danielssons blogg. http://staffandanielsson.blogspot.se/2017/01/spannande-bok-av-tino-sanandaji-imorgon.html. Läst 14 februari 2017. 
 11. ^ ”Riksdagsutmaning”. Indiegogo. https://www.indiegogo.com/projects/riksdagsutmaning#/. Läst 26 augusti 2017. 
 12. ^ Gunnar Wetterberg (5 mars 2017). ”Kalla fakta om invandringens baksida”. Dagens Nyheter. https://www.dn.se/arkiv/kultur/kalla-fakta-om-invandringens-baksida/. Läst 2 september 2017. 
 13. ^ Henrik Höjer (9 mars 2017). ”Angeläget om invandringspolitik”. Forskning och Framsteg. http://fof.se/tidning/2017/3/artikel/angelaget-om-invandringspolitik. Läst 2 september 2017. 
 14. ^ Widar Andersson (28 augusti 2017). ”Svenska massproblem behöver utmanas”. Folkbladet. http://www.folkbladet.se/blogg/widardirekt/svenska-massproblem-behover-utmanas/?blog=2518025&entry=9532869. Läst 2 september 2017. 
 15. ^ Håkan Boström. ”Sverige har fått en etnisk underklass och blivit allt mer ojämlikt”. Respons. http://tidskriftenrespons.se/article/4510/. Läst 2 september 2017. 
 16. ^ Kriminolog kritisk till Sanandajis tolkning av statistik (14 februari 2017). sverigesradio.se. Lyssna på programmet URL hämtad 26 februari 2017. .
 17. ^ Sanandaji vilseleder läsarna i sin bok om invandring”. Svenska Dagbladet. 05 maj 2017. https://www.svd.se/allvarliga-brister-i-sanandajis-bok-om-invandring. Läst 26 augusti 2017. 
 18. ^ [a b] Paulina Neuding (1 juni 2017). ”Assar Lindbeck: Ygeman bör läsa Massutmaning”. Svenska Dagbladet. https://www.svd.se/lindbeck-ygeman-bor-lasa-massutmaning. Läst 26 augusti 2017. 
 19. ^ Kreativa grepp när forskare kritiserar min bok”. Svenska Dagbladet. 24 maj 2017. https://www.svd.se/sanandaji-kreativa-grepp-nar-forskare-kritiserar-min-bok. Läst 26 augusti 2017. 
 20. ^ Sanandajis bok är inte ohederlig”. Svenska Dagbladet. 22 maj 2017. https://www.svd.se/nationalekonom-sanandajis-bok-ar-inte-ohederlig. Läst 26 augusti 2017. 
 21. ^ Vi ifrågasätter hur Sanandaji använder källorna”. Svenska Dagbladet. 30 maj 2017. https://www.svd.se/vi-ifragasatter-hur-sanandaji-anvander-kallorna. Läst 26 augusti 2017. 
 22. ^ Arpi, Ivar (20 februari). ”Bibliotek ska inte censurera”. Svenska Dagbladet. https://www.svd.se/bibliotek-ska-inte-censurera. Läst 26 februari 2017. 
 23. ^ ”Biblioteket valde bort bok” (på sv). stockholmdirekt.se. http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/biblioteket-valde-bort-bok-utsattes-for-nathat/repqbv!1CJvjNL85baBvArirqRYGQ/. Läst 27 februari 2017. 
 24. ^ Objektivitetsprincipen - Allt om Juridik” (på sv-SE). Allt om Juridik. https://www.alltomjuridik.se/ordlista/objektivitetsprincipen/. Läst 6 september 2017. 
 25. ^ Per Kudo "JO: Kommuner kan inte vägra lån av främlingsfientliga böcker", Sveriges Radio, 8 juli 2017. Åtkomst den 11 juli 2017.
 26. ^ Sanandaji, Tino (28/8). ”Om två veckor är det val i Norge...”. Facebook. https://www.facebook.com/tino.sanandaji/posts/10154955011693231?pnref=story. Läst 12 september 2017. 
 27. ^ Listhaug, Sylvi (29/8). ”Veldig nyttig reise til Sverige...” (på norska). Facebook. https://www.facebook.com/listhaugfrp/photos/a.210815849089982.1073741830.209735895864644/748302212008007/?type=3&theater. Läst 12 september 2017. 
 28. ^ Agnes Laurell (29 augusti 2017). ”Migrationsminister Heléne Fritzon ställer in möte med kontroversiell norsk migrationsminister”. SVT. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/migrationsminister-helene-fritzon-staller-in-mote-med-kontroversiell-norsk-migrationsminister. Läst 12 september 2017. 
 29. ^ Usmakelig utnyttelse av Stockholms gjestfrihet” (på norska). Aftenposten. 29 augusti 2017. https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/42L2G/Usmakelig-utnyttelse-av-Stockholms-gjestfrihet--Karin-Wanngard_-byradsleder-i-Stockholm. Läst 12 september 2017. 
 30. ^ {{Tidningsref|rubrik=Fritzon nobbar norsk ministerkollega|url=http://www.expressen.se/nyheter/fritzon-nobbar-norsk-ministerkollega/%7Ctidning=Expressen%7Cdatum=2017-08-29%7Chämtdatum=2017-09-12}[död länk]
 31. ^ Norsk debattör: FrP gynnas av svenska regeringens agerande”. Nyheter Idag. 30 augusti 2017. https://nyheteridag.se/norsk-debattor-frp-gynnas-av-svenska-regeringens-agerande/. Läst 12 september 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]