Mastiff

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mastiff
Westgort Anticipation 17 months.JPG
Rasgrupp (FCI) Grupp 2, sektion 2 Molosser- och bergshundar (molosserhundar)
Rasgrupp (SKK) Grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland Storbritannien Storbritannien
Specialklubb Svenska Mastifflubben
Andra namn Engelsk mastiff
Rasstandard FCI 264 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Mankhöjd Standarden saknar måttangivelser.
För andra betydelser, se Mastiff (olika betydelser).

Mastiff är en hundras av molossertyp från Storbritannien.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Mastiffens ursprung och släktskap med andra hundar av samma typ har inte klarlagts. När romarna erövrade Britannia år 55 f.v.t. fanns enligt vissa källor hundar av denna typ där. De var större än romarnas egna doggar och exporterades till Rom där de användes till björn- och lejonhetsningar. Hur dessa hundar ursprungligan skall ha kommit till England är oklart.

På 1800-talet startade renaveln. Men efter andra världskriget var rasen nästan utdöd i hemlandet, men då fanns en stam i USA och rasen kunde räddas med hjälp av importer. Mastiffen rekonstruerades även genom inkorsning av sankt bernhardshundar som framförallt användes för att behålla storleken. Än idag kan det hända att det föds långhåriga valpar. Dessa är dock inte godkända och får därför inte avlas på eller ställas ut.

1883 grundades den engelska mastiffklubben, Old English Mastiff Club.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Långt tillbaka användes rasen till jakt, i krig och som vakthund. Idag är mastiffen främst sällskapshund och är lugn och tillgiven sin familj. En del har tävlat med bra resultat i lydnad men på grund av storleken och tyngden är rasen inte optimal som arbetande hund och kräver inte alltför mycket motion. De kan trivas som gårdshundar. Rasen får inte visa aggressivitet men det finns de som är reserverade.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Mastiffen ska vara stor, rektangulär, kraftig, symmetrisk och välbyggd. De finns i fyra olika färger. Dessa är aprikos, silver, fawn och mörkt fawn-brindle. Mankhöjden är 76 cm och högre för hanar och 70 cm och högre för tikar.

Hälsa[redigera | redigera wikitext]

Som hos de flesta stora och tunga hundarna förekommer höftledsdysplasi (HD), armbågsdysplasi (ED), artros (AD), knäledsproblem och magsäcksomvridning.

Under uppväxten är det viktigt att hunden inte är mager eller övergödd och man ska motionera sparsamt eftersom de växer väldigt fort. De kan ibland gå upp ca 5 kilo på en vecka.


Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Mastiff.