Episk film

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Mastodontfilm)
Hoppa till: navigering, sök
Charlton Heston medverkade i den bibliskt baserade De tio budorden och historiska episka filmer som El Cid

En episk film, ibland storfilm eller (skämtsamt) mastodontfilm, är en långfilm, som bland annat kännetecknas av att den ofta utspelar sig över en ansenlig tid, och historiska skildringar är vanliga.[1] Många sådana filmer varar i över tre timmar, och har får en hög budget och vanligtvis stora scener, till exempel stridsscener med ett stort antal statister.

Släktet mastodont var en tidig släkting till såväl dagens elefanter som mammuten. Det är alltså ett utdött snabeldjur.[2]

Det har påståtts[av vem?] att sådana filmer inte sällan får fler Oscar än positiva reaktioner från kritiker. Nyare filmer som väl fyller upp kriterierna (till exempel Sagan om ringen, Titanic) har dock i många fall varit både kritiker- och publikfavoriter.

Under 1950-talet var den episka filmen en betydelsefull genre, där handlingen ofta var från antiken. De höga produktionskostnaderna och svårigheten att göra filmer som inte uppfattades som klichéartade gjorde att genren under 1960-talet blev mindre vanlig. Modern animationsteknologi har gett genren en renässans.

I komediserien NileCity 105,6 så kallas en av brandmännen för Mastodontfilms-Matz och han nämner mastodontfilmerna Wyatt Earp, Ben-Hur, Krig och fred och Rätta virket.

Äldre episka filmer[redigera | redigera wikitext]

Nyare episka filmer[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Epics-Historical Films” (på engelska). Filmsite. http://www.filmsite.org/epicsfilms.html. Läst 6 december 2015. 
  2. ^ Roland Johansson (24 oktober 2011). ”Amerikas förhistoria skrivs om”. Göteborgsposten. https://www.gp.se/nyheter/varlden/1.757168-amerikas-forhistoria-skrivs-om. Läst 7 december 2015. 
  3. ^ Pelle Snickars (8 juni 2002). ”Bildforskning med nya ögon”. Svenska dagbladet. http://www.svd.se/bildforskning-med-nya-ogon. Läst 6 december 2015.