Albanska köket

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Mat och dryck i Albanien)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Det albanska köket påminner om det stora antal rätter, efterrätter och drycker från de olika länderna på Balkanhalvön.

Nära fem århundraden av osmanskt styre har kraftigt påverkat den albanska kulturen och albanernas vardagsliv. I det albanska köket ingår turkiska rätter som fortfarande äts i hela det före detta Osmanska riket.

Restauranger som serverar snabbmat finns i de flesta storstäder i Albanien, trots att Tirana är kanske den enda huvudstaden i Europa där det inte finns McDonald's-restaurang.

Det albansk köket består av lokala rätter från hela Albanien. Många av dessa rätter är typiska för Balkan och medelhavsområdet men några är lokala specialiteter. Lunchen är albanernas huvudmåltid där sallad av färska grönsaker som tomater, gurka, grön paprika, oliver, olivolja, vinäger och salt ofta förekommer.

Desserter[redigera | redigera wikitext]

Efterrätter är mycket vanliga i Albanien och genom hela Balkan och är troligen av grekiskt, turkiskt eller arabiskt ursprung.

Drycker[redigera | redigera wikitext]

Mineralvatten är den mest uppskattade alkoholfria drycken i Albanien tillsammans med de kolsyrade dryckerna. Några sorter tillverkas lokalt, andra är importerade från utlandet.

Alkoholkonsumtionen i Albanien är med europeiska mått mätt relativt låg; omkring 25 procent av EU:s genomsnitt. Alkoholdryckerna produceras för det mesta lokalt eller i hemmet.