Chilenska köket

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Mat och dryck i Chile)

Chilenska köket härstammar huvudsakligen från kombinationen av det Spanska köket och det Andinska köket och traditionella inhemska ingredienser, med senare influenser från andra europeiska kök, speciellt från Tyskland, Italien, Frankrike och Mellanöstern. Mattraditionen och recepten i Chile sticker ut på grund av variationerna i färg och smak. Landets långa kustremsa och det Chilenska folkets förhållande till havet bidrar till en väldig mångfald av havsprodukter att variera maten i Chile med. Landets vatten är boplats för många unika fiskarter och skaldjur såsom tandnoting, Concholepas concholepas och Austromegabalanus psittacus. Därutöver ackompanjeras många chilenska rätter och förhöjs med vin, då Chile är en av världens största vintillverkare.

Asado Chileno
Casillero del Diablo

Variation[redigera | redigera wikitext]

På grund av den väldiga variationen av tillgängliga produkter i Chile så skiljer sig recept mycket i olika regioner i landet. Man delar ofta upp Chile i tre gastronomiska regioner:

  • Norra köket
  • Centrala köket
  • Södra köket

Alla varierande kök har fått något bidrag från de inhemska människor som lever i hela landet. Var och en har sina egna sedvänjor och huvudingredienser såsom fisk, skaldjur, kött och fjäderfän. Utländska influenser har spelat en prominent roll i huvudrätter samtidigt som man bidragit med många desserter och drinkar i andra kök.

Huvudgrödor[redigera | redigera wikitext]

Genom hela Chile och Sydamerika kan man hitta frukter och grönsaker som har odlats väldigt länge. Dessa agrikulturella produkter uppskattas och är väldigt vanliga i många recept. De har också blivit exporterade runt världen som viktiga agrikulturella varor. Bland de mest kända kan man nämna:

Fisk och skaldjur[redigera | redigera wikitext]

Ett elementärt kännetecken för det chilenska köket är variationen och kvaliteten på fisk och skaldjur, på grund av den geografiska placeringen och den omfattande kustremsan. Humboldtströmmen orsakar en tillgång på skaldjur som samlas längs Stillahavskusten vertikal med de chilenska vattnen. Där ingår bläckfisk, sjötunga, långfenad tonfisk, torsk, kummel, lax, rockor och tonfisk. Skaldjur såsom haliotissnäcka, räkor, musslor, krabbor, ostron, humrar, Pedunculata, Austromegabalanus psittacus och ålar fiskas också i stora mängder. Havsålar(Chile:congrio) kan friteras i frityrsmet eller kryddade och bakade. Den kan också lagas som en gryta: Denna populära rätt kallas Caldillo de congrio och prisades i ett ode av den chilenska poeten Pablo Neruda.

Maträtter i Chile[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Maträtter i Chile

Förrätt[redigera | redigera wikitext]

Huvudrätter[redigera | redigera wikitext]

Dryck[redigera | redigera wikitext]

Dessert[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Chilean Cuisine, 6 juni 2009.