Matador (TV-serie)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Denna artikel syftar på den danska tv-serien; För fler betydelser, se Matador.
Matador
OriginaltitelMatador
GenreDrama
Skapad avLise Nørgaard
Erik Balling
MedverkandeJørgen Buckhøj
Ghita Nørby
Holger Juul Hansen
Malene Schwartz
Helle Virkner
MusikBent Fabricius-Bjerre
Antal avsnitt24
Längd (per avsnitt)ca 40-90 minuter
Antal säsonger4
LandDanmark
SpråkDanska
Sändning
OriginalkanalDR1[1]
Originalvisning1978-1982
Externa länkar
IMDb

Matador, är en dansk TV-serie från 1978-1982 skapad av Lise Nørgaard och Erik Balling, efter en idé av Nørgaard. Med Jørgen Buckhøj, Ghita Nørby, Holger Juul Hansen, Malene Schwartz och Helle Virkner, med flera framstående danska skådespelare i rollerna. Titeln "Matador" anspelar på sällskapsspelet Monopol, som i Danmark kallas Matador. I Danmark förekommer det att personer med makt benämns som just "matadorer".

Handling[redigera | redigera wikitext]

Serien tar sin början 1929 då handelsresande Mads Andersen-Skjern med son anländer till den lilla sömniga landsortsstaden Korsbæk på Sjælland. Där startar han, i konkurrens med Damernes Magasin, en egen klädekipering under namnet Tøjhuset. Detta ses inte med blida ögon av stadens societet, särskilt inte när Damernes Magasin några år senare utkonkurreras och Skjern startar en bank i lokalerna. Åren går och vi får följa Mads framgångssaga i skuggan av 1930- och 40-talens politiska och samhälleliga utveckling, med bland annat depressionen och ockupationen av Danmark. Krönikan avslutas år 1947.

Om serien[redigera | redigera wikitext]

Matador kom att bli en stor tittarsuccé i sitt hemland Danmark, men även i Sverige där den visats åtskilliga gånger både i SVT och TV4, senast 2006 (TV4 Guld). I Danmark sågs ett enskilt avsnitt under repriseringen 1986 av 3,6 miljoner danskar. Det är fortfarande 2010 tittarrekord i Danmark.

Serien är utgiven på 12 DVD-skivor och har sålt i 1,4 miljoner exemplar i Danmark, den mest säljande DVD:n alla kategorier någonsin i Danmark. Serien har sålts till en rad länder och gjort stor succé även i Tyskland,

Korsbæk är en fiktiv stad och namnet är en sammanslagning av två sjælländska städer: Korsør och Holbæk.

Kostymtecknare och kostymör för TV-serien var Ulla-Britt Söderlund (som tidigare vunnit en Oscar för kostymerna till Stanley Kubricks film Barry Lyndon).

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Matador, DR Bonanza, läs online

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]