Matjessill

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Matjessill
Matjessill.jpg
LandSverige
UrsprungNederländerna
Huvudinnehållsill
Matsortfiskrätt

Matjessill är en tillredd form av sill som lagrats på tunna innan den rensas och packas i konserver med en speciell kryddning, bestående av bland annat socker, kanel, kryddpeppar och nejlika. Ofta ingår även sandelträ i kryddningen.

Matjessill kommer ursprungligen från Nederländerna och ordet kommer från det nederländska namnet på rätten maatjesharing, ett namn som har utvecklats etymologiskt ifrån maagdenharing som betyder jungfrusill. Den matjessill som man kan få i bland annat Nederländerna, Tyskland och Polen skiljer sig från den svenska i smaken. Den har skarpare fisksmak och mindre kryddsmak. Holländsk Matjesill fångas innan den har fått rom, därav namnet.

Matjessill är, tillsammans med färskpotatis, gräddfil och gräslök, en vanlig rätt på det svenska midsommarbordet.[1] Sillen har en lång historia i Sverige och betraktas som något av en nationalrätt[2], men matjessillen kom till Sverige först i början på 1900-talet.[3]

I Bohuslän, där sillfisket förr i tiden spelade stor ekonomisk roll, finns fortfarande många stora och mindre sillkonservfabriker. På Klädesholmen, ett litet fiskesamhälle på två öar, har man hanterat sill sedan slutet av 1500-talet. Som mest fanns där 25 fabriker, idag finns det bara 1 sillfabrik ännu kvar, som tillverkar sillkonserver på traditionellt vis.

Näringsinnehåll[4][redigera | redigera wikitext]

100 g matjessill, Clupea harengus, (62 % fisk, exklusive lag) innehåller
Energi 740 kJ (225 kcal)

Ämne  Mängd 

Sockerarter 16 g
Fett 14 g
 varav mättat fett 4 g
      enkelomättat fett 4 g
      fleromättat fett 6 g
Protein 11 g
Natriumklorid ("salt") 6 g

Lagen består av vatten, vinäger och ättika; smaksatt med kryddpeppar, kanel, kryddnejlika, sandel och dill.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]