Mats Deland

Från Wikipedia

Mats-Olof Deland, född 22 augusti 1961 i Trollhättan, Älvsborgs län, Västergötland, är en svensk historiker och skribent, verksam vid Stockholms, Uppsala universitet och Mittuniversitetet.

Deland har tillsammans med Charles Westin sammanställt antologin Brunt! som försöker kartlägga högerextrema rörelser i Sverige och andra länder. I boken skriver Deland själv bland annat om CIA:s hemliga arméer i efterkrigstidens Europa, antikommunistiska terrorgrupper som samarbetat med och utbildat nya nazister (se Stay-behind).[1] En kortare version av kapitlet har även publicerats som en artikel i tidskriften Expo nummer 1 2007.

Deland har i Aftonbladet beskrivit de svårigheter han haft med att få ut dokument och dokumentförteckningar ur Säkerhetspolisens arkiv, när han sökt efter nazistiska krigsförbrytare som kan ha tagit sin tillflykt till Sverige.[2] Han har också berättat om våld, rasism och kvinnoförakt han bevittnat från polisens sida i samband med att antifascister demonstrerat.[3]

Deland har skrivit artiklar åt den socialistiska tidningen Yelah.[4] Han har även deltagit i en TV-sänd debatt i Axess TV med rubriken "Flirtar etablissemanget med vänsterextremismen?".[5]

Tillsammans med Fredrik Quistbergh och Henrik Brandão Jönsson gjorde han dokumentären Sanningen om Sommerlath som visades i TV4:s program Kalla fakta 2010. Dokumentären avslöjar att drottning Silvias far Walther Sommerlath var politiskt aktiv i det tyska nazistpartiet och hävdar att han deltog i den så kallade ariseringen, Hitlers politik för att frånta judar deras tillgångar.

Deland var också medförfattare till fyra kapitel i boken Natos hemliga arméer av den schweiziske historikern Daniele Ganser. Den delen av boken handlar om fyra neutrala länder i Europa, Schweiz, Österrike, Finland och Sverige, som också har visat sig vara del av de hemliga militära nätverk som var en del av Nato och gick under namnet Gladio eller Stay-behind.

Bibliografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]