Lista över rollfigurer i Polisskolan

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Mauser (Polisskolan))
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här listan är ofullständig, du kan hjälpa till genom att utöka den.

Detta är en lista över rollfigurer i filmserien Polisskolan.

Carey Mahoney[redigera | redigera wikitext]

Carey Mahoney är huvudkaraktären i de fyra första filmerna. Han är en bråkmakare och kvinnocharmör men har ett hjärta av guld. Efter sitt sista misslyckande som parkeringsvakt fick han välja mellan att börja på polisskolan eller hamna i fängelse. Han valde därför polisskolan, där han försökte göra bort sig och bli relegerad; efter ett tag insåg han dock att han innerst inne ville bli polis och går färdigt utbildningen. Efter examen ser han sig som en perfekt polis, vilket inte delas av Thaddeus Harris, Mauser och Proctor, som vill se honom och hans vänner sparkade från poliskåren. På grund av detta hat har alla tre råkat ut för diverse spratt som Mahoney ligger bakom.

Mahoney får ofta skydda polisskolans rektor Eric Lassard från pinsamma situationer och tillfällen när Harris försöker göra bort honom så att han själv kan bli rektor.

Eugene Tackleberry[redigera | redigera wikitext]

David Graf som Eugene Tackleberry.

Eugene Tackleberry är med i alla sju filmer och är känd för sin besatthet av skjutvapen. Han är militärveteran och jobbade som säkerhetsvakt innan han gick med i poliskåren. Tackleberrys främst orsak för att bli polis är att få uppleva mer action men har det ibland svårt att se skillnaden mellan det militära livet och det civila livet; han löser de flesta situationer på överdrivet eller våldsamt sätt. Om människor ignorerar hans order utbrister han alltid "NOW MISTER!"

Larvell Jones[redigera | redigera wikitext]

Larvell Jones är med i alla sju filmer och är känd för sin förmåga att göra ljudeffekter med sin mun. Han använder sina ljudeffekter för att spela spratt på andra men även också för att lura sina fiender. I första filmen gjorde han skottlossningsljud i en högtalare så han kunde skrämma bort ett stort hinder av arga upprorsmän. Förutom ljudeffekter är Jones även bra på kampsport och brukar då imitera en dåligt dubbad kampsportsstjärna.

Eric Lassard[redigera | redigera wikitext]

Eric Lassard är rektor på Metropolitan Police Academy (ibland även kallad för Midcity Police Academy) och förekommer i alla sju filmer. När polischef Henry J. Hurst och Thaddeus Harris skarpt kritiserar den nya kvinnliga borgmästarens förändring av stadgan genom att ta bort ras och kön som barriärer från skolans inträdeskrav, spelar han med dem och avfärdar snabbt deras kommentarer så fort de har lämnat rummet. I den fjärde filmen startar han ett program med namnet "Citizens on Patrol" (COP).

Han är även känd för sitt konstiga beteende. Han syns sällan utan sin guldfisk, reser ofta med golfbil och tenderar att ha sönder saker när han spelar golf på kontoret. Han tappar även kontakten med verkligheten, antingen genom att börja stega och fortsätta att gå flera meter från gruppen han pratar med, eller genom att upprepa ordet "very" vid flera tillfällen ("Have a very, very, very good day." "This is very, very... very bad.")

Moses Hightower[redigera | redigera wikitext]

Moses Hightower är med i alla filmer förutom den sjunde. Innan han gick med i poliskåren jobbade han som florist, och är mest känd för sin enorma kroppsstorlek och övermänskliga styrka. Även om hans kroppsstorlek brukar avskräcka de som ger sig på honom har han den mest lågmälda karaktären av rekryterna. Hightower saknar självförtroende på vissa områden; han berättar bland annat för Mahoney att han inte har kört bil sedan han var tolv år gammal och är rädd att misslyckas på provet och bli sparkad från akademin. I de första filmerna hade Hightower svårt att behärska sig själv om vita människor sa något ont om svarta, som när han välte omkull en polisbil medan Copeland var i den, eftersom Copeland förolämpade Hooks.

Henry J. Hurst[redigera | redigera wikitext]

Henry Hurst förekommer i alla filmer förutom den sjunde. Han är ursprungligen polischef men blir senare befordrad till kommissarie. Han var till en början negativt inställd till de nya reglerna för polisskolan som innebar att den skulle vara öppen för alla, men kom att acceptera Lassards män när de visade sig vara duktiga poliser.

Laverne Hooks[redigera | redigera wikitext]

Hooks är en diminutiv och lågmäld kvinna med en tonhög röst, som ofta har problem att få andra att lyssna på henne. När hon blir frustrerad eller om någon går över hennes gräns kan hon dock bli mycket aggressiv och auktoritativ, och då använder hon sin röst på högsta ljudnivå och får folk att lyda henne utan tvekan. Hon med i alla filmer förutom den sjunde.

Thaddeus Harris[redigera | redigera wikitext]

G.W. Bailey som Thaddeus Harris.

Thaddeus Harris är polisskolans "Mister Nasty" och förekommer i alla filmer förutom den andra och tredje. Harris är en antagonist som alltid misskrediterar Lassard och hans män. Han njuter av att plåga de kadetter han anser inte hör hemma på akademin och blir därför alltid förödmjukad av dem. Den han inte tål mest av alla är Mahoney som ofta utsätter Harris för spratt. Om han anser att något går för långsamt utbrister han gärna: "Move it, move it, move it!".

Debbie Callahan[redigera | redigera wikitext]

Debbie Callahan är med i alla filmer förutom den andra. Hon är mest känd för sin sexuella attraktion, särskilt sina stora bröst. I första filmen är hon lärare till kadetterna men till skillnad från Harris är hon inte fientlig mot dem. De manliga kadetterna är alltid frivilliga att ställa upp på hennes träningar, när det gäller fysiskt kontakt med henne. I första filmen har hon ett förhållande med eleven George Martin, i tredje och fjärde filmen har hon ett förhållande med den japanska eleven Nogata.

Proctor[redigera | redigera wikitext]

Lance Kinsey som Proctor.

Carl Proctor är en lättlurad sidekick till Mauser i andra och tredje filmen. Han samarbetar med Mauser och hjälper honom att förnedra Lassards män, men blir liksom Mauser och Harris förnedrade av dem. I fjärde filmen blir han Harris högra hand. På grund av sin låga intelligens och naivitet blir han ofta förnedrad av Mahoney och hans vänner, och är inte särskilt bra på sitt jobb som polis. Han förekommer i alla filmer förutom den första och sjunde.

Douglas Fackler[redigera | redigera wikitext]

Douglas Fackler är en olycksdrabbad polis med ett nördig utseende som omedvetet orsakar skada och förödelse för alla som korsar hans väg. I första filmen orsakade han en kedjereaktion som ledde till ett upplopp. Ibland kan hans klumpighet komma till nytta eftersom även brottslingar kan drabbas av hans omedvetna förödelse. Han förekommer i första, andra, tredje och sjätte filmen.

Zed McGlunk[redigera | redigera wikitext]

Zed är en barnslig, hyperaktiv, antisocial bråkstake med ett excentrisk utseende och smak. I den andra filmen är han en gängledare som terroriserar alla som kommer i hans väg. Han är känd för sin instabila röst och talar alltid extremt högljutt och falskt. I den tredje filmen ändrade han attityd och anslöt sig till poliskåren. Zed gjorde sin sista framträdande i den fjärde filmen, där han förälskade sig och blev ihop med Laura.

Carl Sweetchuck[redigera | redigera wikitext]

Carl Sweetchuck är en kortväxt person med ett nördig utseende. Han dök först upp i den andra filmen och var då en butiksägare. På grund av sin minimala kroppsstorlek är han mycket svag och blir ofta trakasserad av otrevliga typer, inte minst av gängledaren Zed. I tredje filmen gick han med i poliskåren men blev olyckligtvis han rumskompis med Zed som han först stod ut med. Han var på väg att lämna akademin men blev övertalad av Tackleberry att stanna, och kunde till slut komma överens med Zed. Sweetchuck är med i andra, tredje och fjärde filmen.

Mauser[redigera | redigera wikitext]

Mauser är antagonisten i den andra och tredje filmen. Han är kommissarie och innehar befattningen distriktschef. Precis som Harris är Mauser hänsynslös och blir alltid förnedrad av Lassards män. Han blir även också utsatt för spratt av de han nervärderar.

Thomas "House" Conklin[redigera | redigera wikitext]

Conklin är med i fjärde och femte filmen. Han gick med i poliskåren under COP-programmet i fjärde filmen och blev en utbildad polis i femte filmen. Han är oerhört överviktig på grund av sin kärlek till mat. Liksom Hightower är Conklin ganska stark men kan bara utnyttja det i desperata situationer.

Nick Lassard[redigera | redigera wikitext]

Nick Lassard är brorson till Eric Lassard och förekommer i femte och sjätte filmen. Nick ersätter Mahoneys huvudroll som bråkmakare och kvinnocharmör, och är även en skicklig gymnast.

George Martin[redigera | redigera wikitext]

George Martin är med i den första Polisskolan-filmen. Till en början verkar han vara en spansktalande hjärtekrossare med en gåva för att locka till sig kvinnor. Det avslöjas dock att han är tredje generationen av en spansktalande familj och fejkar en spansk accent för att få flickor. I slutet av filmen har han ett förhållande med sgt. Debbie Callahan

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]