Max Schreck

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Maximilian "Max" Schreck, född 6 september 1879 i Berlin, död 20 februari 1936 i München, var en tysk skådespelare. Han är främst känd för sin roll som Greve Orlok i stumfilmen Nosferatu, eine Symphonie des Grauens från 1922, som blev den allra första vampyrfilmen i långfilmsformat.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Max Schreck fick sin skådespelarträning vid Berlins stadsteater och arbetade vid Münchner Kammerspiele i München 1919-1922. Han filmdebuterade i Der Richter von Zalamea (1920). Efter Nosferatu (1922) medverkade han bland annat i Die Straße (1923) innan han åter arbetade med Nosferatu-regissören F.W. Murnau i Storhertigens finanser (1924). Han fortsatte att arbeta i både film och teater fram till sin död 1936.

Max Schreck var gift med skådespelerskan Fanny Normann. Han var farbror till skådespelerskan Gisela Uhlen.

Eftermäle[redigera | redigera wikitext]

Max Schreck gestaltas av den amerikanske skådespelaren Willem Dafoe i skräckfilmen Shadow of the Vampire (2000), vilken löst handlar om inspelningen av Nosferatu. I den filmen framställs det som att Schreck verkligen var en vampyr.

Max Schreck är även namnet på Christopher Walkens karaktär i filmen Batman - Återkomsten (1992). Karaktären är dock inte baserad på den verkliga personen.

Filmografi (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]