Max Schreck

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Maximilian "Max" Schreck, född 6 september 1879 i Berlin, död 20 februari 1936 i München, var en tysk skådespelare. Han är främst känd för sin roll som Greve Orlok i stumfilmen Nosferatu, eine Symphonie des Grauens från 1922, som blev den allra första vampyrfilmen i långfilmsformat.

Schrek fick sin skådespelarträning vid Berlins stadsteater och arbetade vid Münchner Kammerspiele i München 1919-1922. Han filmdebuterade i Der Richter von Zalamea (1920). Efter Nosferatu (1922) medverkade han bland annat i Die Straße (1923) innan han åter arbetade med Nosferatu-regissören F.W. Murnau i Storhertigens finanser (1923). Han fortsatte att arbeta i både film och teater fram till sin död 1936.

Schrek var gift med skådespelerskan Fanny Normann. Han var farbror till skådespelerskan Gisela Uhlen.

Max Schreck gestaltas av den amerikanske skådespelaren Willem Dafoe i skräckfilmen Shadow of the Vampire från 2000, vilken löst handlar om inspelningen av Nosferatu. I den filmen framställs det som att Schrek verkligen var en vampyr.

Max Schreck är även namnet på Christopher Walkens karaktär i filmen Batman - Återkomsten. Karaktären är dock inte baserad på den verkliga personen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia