Max Vasmer

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Max Vasmer.

Max Vasmer, född 28 februari 1886 i Sankt Petersburg, död 30 november 1962 i Västberlin, var en tysk slavist och professor i slaviska språk.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Född av tyska föräldrar i St. Petersburg, tog Vasmer examen vid universitetet i St. Petersburg 1907. Från 1910 höll han föreläsningar som professor. Under ryska inbördeskriget 1917-22 arbetade han vid universiteten i Saratov och Yuryev (Tartu). År 1921 bosatte han i Leipzig, men flyttade 1925 till Berlin. Åren 1938-39 var han gästföreläsare vid Columbia University i New York. Det var där han började arbeta på sitt magnum opus, den etymologisk ordboken för det ryska språket. Han höll tacktal till professor Aleksander Brückner i Berlin Wilmersdorf 1939 och tog över professuren för slaviska studier vid universitetet i Berlin.

År 1944 förstörde bombningarna i Berlin Vasmers hus och det mesta av hans material. Han framhärdade ändå i sitt arbete, som slutligen publicerades i tre volymer av Heidelbergs universitet i 1950-58 som Russisches Etymologisches Wörterbuch. Han var även verksam i Stockholm 1948-49. Den ryska översättningen av Vasmer ordbok - med omfattande kommentarer av Oleg Trubachyov - trycktes 1964-73. År 2015 är det fortfarande den mest auktoritativa källan för slavisk etymologi. Den ryska versionen finns tillgänglig på Sergei Starostins webbplats Babels torn.

Ett annat monumentalt arbete som leddes av Vasmer omfattar sammanställningen av en multi-volymordbok över de ryska namnen på floder och andra vattendrag. Han inledde också ett ännu större projekt, färdigställt av ett team av hans medarbetare efter hans död: publiceringen av en monumental (11 volymer) geografisk ordbok med kartor som omfattar i stort sett alla namnen på befolkade platser i Ryssland funna i både förrevolutionära och i sovjetiska källor.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]