Maximilian von Montgelas

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Maximilian von Montgelas

Maximilian Carl Joseph Franz de Paula Hieronymus Graf von Montgelas, född 12 september 1759 i München, död där 14 juni 1838, var en bayersk statsman. Han var farfar till Max von Montgelas.

Montgelas tillhörde en till Bayern inflyttad savojisk släkt, blev 1795 statsminister hos hertig Maximilian Josef av Pfalz-Zweibrücken och var sedermera under dennes 18 första regeringsår i Bayern (1799-1817) detta lands egentlige styresman, till en början endast som utrikesminister, men snart även med uppdrag att leda finansärendena och inrikesministeriet.

Genom anslutning till Napoleon I kunde Montgelas betydligt utöka Bayerns territorium, och efter dennes fall var hans syfte att ge Bayern stormaktsställning i spetsen för ett sydtyskt förbund. Han genomförde en mängd inre reformer i fransk anda, upphävde de flesta av godsägarnas föråldrade privilegier och bekämpade energiskt ultramontanerna. Genom dessas och kronprins Ludvigs inflytande samt till följd av påtryckningar från Wien avskedades Montgelas plötsligt den 2 februari 1817.

Källor[redigera | redigera wikitext]