Mazetti

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mazetti ögoncacao, burk från 1930-talet.
Fabriken, numera Kulturhuset Mazetti.

Mazetti AB (Malmö Choklad- och Konfektfabriksaktiebolag) var en svensk tillverkare av bland annat kakao och chokladprodukter i Malmö.

Mazetti startades 1888 av Emil Nissen som Malmö Choklad och konfektfabriks AB. Firmamärket var från början en dalkulla med en stor chokladbit. På 1890-talet hade man för avsikt att byta namn till "Victoria", men namnet godkändes inte av kungliga patentbyrån. I stället valde man namnet Mazetti, inspirerat av det italienska ordet 'mazzetti' – "lilla klasen" (avs. produkter). 1904 började man sälja kakao i förseglade påsar, samma år börjar ett par ögon förekomma i reklamen för kakaon, och den blev snart känd under namnet "ögoncacao" och snart blev den ett av företagets mer kända produkter, vid andra varor som vanillinsocker.

1956 bytte man varumärke till de då redan välbekanta ögonen i en ny utformning av formgivaren Olle Eksell. År 1975 köptes Mazetti upp av Fazer, men ögonen blev kvar som varumärke för firmans hushållsprodukter.

Sedan 2004 finns chokladfabriken återigen på plats i gamla Mazetti-huset i Malmö. Malmö Chokladfabrik producerar egen choklad under varumärket 1888 och detta är Sveriges enda chokladtillverkare från kakaobönor. Både metoder och recept bygger på den 120-åriga historien i huset. [källa behövs] Företagets grundare, den från Flensburg invandrade Emil Nissen (1861-1929) och hans familj antog sedermera släktnamnet Mazetti-Nissen.

Mazetti AB (Malmö Choklad- och Konfektfabriksaktiebolag) arkiv levererades till Malmö stadsarkiv 1984/1985 och består av 11.7 hyllmeter handlingar och med ett tidsomfång mellan 1888 och 1974. Handlingar från Mazetti AB kan beställas fram på Malmö stadsarkiv. I den gamla fabriksbyggnaden i Malmö finns idag Kulturhuset Mazetti och ett lägenhetshotell.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]