McCann Erickson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
McCann Erickson
Typ Reklambyrå
Nyckelpersoner Alfred Erickson, Harry McCann
Historia
Grundat 1902
Grundare Alfred Erickson
Struktur
Ägare Nick Brien
Moderbolag McCann Worldgroup
Övrigt
Webbplats http://www.mccann.com/

McCann Erickson är ett globalt nätverk av reklambyråer med kontor i fler än 130 länder. McCann är ett dotterbolag till Interpublic Group of Companies, ett av de största holdingbolagen inom reklambranschen och en del av McCann Worldgroup med ett flertal företag i olika branscher. Bland kunderna återfinns General Motors, Ikea, GlaxoSmithKline, Coca-Cola, Unilever och Sony.[1]

McCann Erickson fick utmärkelsen "Global Agency of the Year" av AdWeek 1998, 1999 och 2000[2]. McCann Erickson ligger bland annat bakom MasterCards kända slogan "There are some things money can't buy. For everything else, there is MasterCard". I den prisbelönta AMC TV-serien "Mad Men" som handlar om en reklambyrå på 1960-talet i New York ägs den fiktiva byrån "Sterling Cooper" av McCann Erickson.

Historia[redigera | redigera wikitext]

McCann Erickson grundades av Alfred Erickson i New York 1902 och Harrison K. McCann grundade tio år senare H.K. McCann Co. 1930 gick de två företagen samman och bildade McCann Erickson. Då hade McCann öppnat kontor i Paris, Berlin och London. 1935 öppnade man kontor i Buenos Aires och Rio de Janeiro och 1959 följde kontor i Australien och i Asien 1960.[3].

McCann Stockholm[redigera | redigera wikitext]

McCanns svenska verksamhet heter idag McCann Stockholm men hette tidigare Storåkers McCann med reklambyrå på Östermalm i Stockholm och hör till det internationella reklamnätverket McCann Erickson.[4] Storåkers McCann vann tre Guldägg 2010 i kategorierna Tidningsannonsering, Film och Integrerat. Till deras större kunder hör Exxon Mobil, Max hamburgare, SEB, Statoil och Moderaterna[5]. Byrån har blivit omtalad och prisad för sitt arbete med lanseringen av de "nya Moderaterna".


Storåkers McCann
Typ Reklambyrå
Nyckelpersoner Michael Storåkers, Pia Grahn Brikell
Historia
Grundat 1998
Grundare Michael Storåkers
Struktur
Ägare Michael Storåkers
Moderbolag McCann Worldgroup
Övrigt
Webbplats http://storakers.se/

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://mccann.com/clients/
  2. ^ http://www.mccann.com - about us - history
  3. ^ http://mccann.com/about/story/
  4. ^ http://www.dagensmedia.se/nyheter/byraer/article3421460.ece
  5. ^ http://storakers.se/