McLeods döttrar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
McLeods döttrar
OriginaltitelMcLeod's Daughters
GenreDrama
Skapad avPosie Graeme-Evans
Caroline Stanton
MedverkandeBridie Carter
Lisa Chappell
Sonia Todd
Rachael Carpani
Jessica Napier
Aaron Jeffery
Myles Pollard
Marshall Napier]]
Simmone Jade Mackinnon
Michala Banas
Zoe Naylor
Luke Jacobz
Doris Younane
Gillian Alexy
Abi Tucker
Matt Passmore
Antal avsnitt224
Längd (per avsnitt)45 minuter
LandAustralien
Produktion
ProduktionsbolagChannel Nine
Sändning
OriginalkanalNine Network[1]
Originalvisning2001–2009
Bildformat576i (SDTV)
1080i (HDTV)
LjudformatDolby Digital 5.1
Externa länkar
IMDb

McLeods döttrar (McLeod's Daughters) är en australisk TV-serie som handlar om livet på ett par farmer, Drovers Run och Killarney i Australien. Serien kommer från den australiska kanalen Channel Nine där den visades en gång i veckan under 2001 till 2009. I Sverige har flera årgångar visats dagligen på kanalerna Hallmark Channel, Kanal 5, Kanal 9 och SVT. Serien gjordes i 8 säsonger och totalt 224 avsnitt. Första avsnittet visades den 8 augusti 2001 och det sista visades den 31 januari 2009 (i Australien).

Handling[redigera | redigera wikitext]

Säsong 1-3[redigera | redigera wikitext]

Efter sin mors död reser Tess Silverman (Bridie Carter) till Drovers Run, gården där hon tillbringade de första åren av sitt liv, för att återförenas med sin halvsyster Claire (Lisa Chappell) som hon inte har sett på 20 år. Tess mor lämnade Tess fader Jack och flyttade till Melbourne och tog Tess med sig. Tess anländer i en komplicerad situation där fadern Jack just dött och lämnat gården till de båda halvsystrarna. Tess träffar en avvisande syster som hon inte längre känner och som inte är speciellt förtjust över hennes plötsliga ankomst. Tess vill först egentligen sälja sin del av gården och köpa ett kafé i stan men Tess och Claire övervinner sina olikheter och de många hinder som står inför dem för att förverkliga deras dröm att driva Drovers Run vidare. De driver ranchen tillsammans med hushållerskan och modersgestalten Meg (Sonia Todd), hennes tonårsdotter Jodi (Rachael Carpani), och en flicka från trakten, Becky (Jessica Napier), vilka alla har sina egna historier.

På granngården Killarney lever familjen Ryan med fadern Harry Ryan (Marshall Napier) och modern Elizabeth (Catherine Wilkin) och sönerna Alex (Aaron Jeffery) och Neil (Myles Pollard). Harry Ryan är en hårdför man som gärna skulle vilja ta över Drovers Run. Förhållandet mellan fadern och sönerna är ansträngt av olika orsaker och det leder bl.a till att Neil flyttar till Wilgul, en angränsande gård som han tänker rusta upp.

Claire Louise McLeod[redigera | redigera wikitext]

Claire är det äldsta barnet till John 'Jack' McLeod och har bott på Drovers Run hela sitt liv. Hon slutade skolan vid 15 års ålder för att hjälpa sin pappa att driva gården. Hon föddes 1973 på gården och är dotter till Jack och hans första fru, Prudence 'Prue' McLeod. Prue dog när hon 1975 födde en son, Adam John McLeod, som föddes död. Jack gifte sig senare med Ruth Silverman, som födde dottern Tess Silverman McLeod. När deras äktenskap tog slut flyttade Ruth och Tess till Melbourne och lämnade Jack att uppfostra Claire ensam. Claire träffade inte sin halvsyster Tess förrän deras far dog nästan tjugo år senare.

Claire har planer på att föda upp och träna quarterhästar och i samband med det träffar hon Peter Johnson (Rodger Corser), den lokala representanten för Australian Bloodlines. Efter ett mindre lyckat första möte blir de förälskade och planerar att leva tillsammans. Harry Ryan snokar fram att Peter redan är gift och har barn. Peter menar att hans äktenskap är över men Claire bryter ändå förhållandet när hon får reda på det. De återförenas för en kort tid och det resulterar i att Claire blir gravid.

Efter brytningen med Peter mår Claire dåligt och hon bestämmer sig för att sälja Drovers Run och erbjuder den till Harry Ryan som alltid velat komma över egendomen. Hon bryter också med Australian Bloodlines och ger upp sin dröm att föda upp quarterhäster. Försäljningen blir inte av när Tess kommer hem och övertalar Harry att inte köpa.

På väg till Gungellan Horse Show blir Claire delgiven dokument från Australian Bloodlines. Eftersom Drovers ingick som säkerhet i deras avtal tänker de ta över Drovers eftersom Claire inte lämnat in några uppsägningspapper när hon avslutade samarbetet med Peter Johnson och AB. När hon konfronterar Peter Johnson förstår hon att han aldrig lämnat vidare hennes uppsägningspapper till AB.

Peter erbjuder sig att stoppa AB:s övertagande av hennes gård om Claire gifter sig med honom. Trots Tess varningar överväger Claire att acceptera för att få behålla Drovers. Men till slut avvisar hon Peters erbjudande.

Claire går till en spågumma som avslöjar för henne att Claire är gravid vilket ett graviditetstest bekräftar. Meningen är att Claire ska rida terrängritten Stockman's Challenge under hästshowen men när hon fått reda på att hon är gravid backar hon ut. Alex ska då rida istället men Peter rider på honom med berått mod och han skadas innan start så Claire får hoppa in igen och rida. Under ritten rider Claire på Peter och hon faller av och skadas. När hon tas om hand kommer det fram att hon är gravid och Alex tar på sig faderskapet.

Hon föder en dotter, Charlotte Prudence McLeod, i ett skjul på Drover's Run. Innan Claire bestämmer sig för ett namn kallas barnet kärleksfullt "BOM" för Baby of McLeod.

Inte långt efter att barnet fötts, inleder Claire och Alex Ryan ett förhållande. Alex planerar att fria till henne på en fest. Claire, Tess och baby Charlotte åker hem från staden där de handlat tillbehör till festen. Deras bil kör ner i en grop i vägen och Claire tappar kontrollen över bilen och stannar precis med bilens framhjul dinglande utanför kanten på en klippa. Tess kan ta sig ut och få Charlotte i säkerhet, men hinner inte öppna Claires dörr innan bilen börjar glida. Den går över klippan och ner i en kanjon och Claire dödas.

Teresa "Tess" Charlotte Silverman McLeod[redigera | redigera wikitext]

Tess är Jack McLeods tredje barn och näst äldsta dotter. Hon föddes 1976 på Drovers Run som dotter till Jack och hans andra hustru, Ruth Silverman. Tess lämnade Drovers med sin mamma när hon var fem år gammal, efter att hennes föräldrars äktenskap tog slut. Tess såg aldrig sin far igen, och återvänder till Drover först efter hans död nästan tjugo år senare.

I början är Tess och Claire inte alltid överens om framtiden för Drovers Run. Tess överväger att sälja sin andel och stanna kvar i Melbourne, men beslutar senare att fortsätta och hjälpa till att driva gården. Under säsong ett har Tess en kort romantisk relation med Alex Ryan, som slutar vänskapligt.

Under en tid när Claires och Peters förhållande är som intensivast och Tess känner sig utanför återvänder hon till Melbourne och driver ett kafé med sina vänner. Hon återvänder till Drovers när hon till slut får veta vad som hänt med Claires och Peters brytning och den planerade försäljningen av Drovers.

Tess och Alexs yngre bror, Nick inleder ett affärsförbindelse och ska odla ekologisk gröda och föda upp får tillsammans på Nicks gård Wilgul. Tess upptäcker att hon har känslor för honom även om deras första försök till en relation misslyckas på grund av Tess rädsla för att binda sig. Trots spänningen mellan Tess och Nick är Tess inte redo för ett förhållande och Nick tröttnar på hennes obeslutsamhet. Han inleder ett förhållande med Sally Clemments (Kathryn Hartman) istället.

Hon har ett förhållande med den lokala veterinären Dave Brewer, vilket leder till att de förlovar sig. De avbryter dock förlovningen när Dave inser att han inte helt har sörjt förlusten av sin förra fru.

Jodi Margaret Fountain McLeod[redigera | redigera wikitext]

Jodi är det yngsta barnet till Jack McLeod. Hon föddes 1982 på Drovers Run som dotter till Jack and Meg Fountain. Jack och Meg var inte gifta och deras förhållande och Jodis faderskap hölls hemligt i många år. Det antogs att Megs första make Kevin Fountain var Jodis far. Efter att Meg och hennes man separerade blev Meg hushållerska på Drovers och Jodi gick på internatskola. Efter att ha slutfört sina examina flyttar Jodi tillbaka till Drovers för att vänta på resultaten på sina tentor. Efter svaga skolresultat börjar hon istället arbeta tillsammans med de andra kvinnorna på gården.

En ung italienare, Alberto Borelli, reser runt i Australien. Han blir biten av en brunorm och stannar då ett tag på Drovers, mot Megs vilja. Under tiden blir Jodi förälskad i den snygge italienaren och de planerar att gifta sig. Jodi misstänker att Alberto är otrogen med Becky och anmäler honom till immigrationsmyndigheterna för hans utgångna visum. Alberto bestämmer sig för att åka hem till Italien för att göra sin 2-åriga militärtjänst men lovar att komma tillbaka efteråt.

Jodi anmäler sig till den årliga tävlingen Miss Gungellan och med hjälp av Liz från granngården tränar hon inför tävlingen. Hon vinner men avsäger sig titeln eftersom hon tillsammans med Meg och Kevin ska åka till Whitsunday-öarna dagen därpå.

När Megs förra man Kevin (som antas vara Jodis far) kommer på besök. blir Jodi överförtjust i honom och de bestämmer sig för att alla tre ska åka till Whitsunday-öarna där Kevin ska köra runt turister i en båt. Det slutar dock med att Kevin åker ensam till Jodis stora besvikelse.

Rebecca "Becky" Howard[redigera | redigera wikitext]

Becky jobbar på den lokala baren i Gungellan, den närmaste staden, och anses allmänt som lite lösaktig. Hon blir våldtagen av barägaren Brian Cronin och kommer då till Drovers Run där Claire erbjuder henne boende och arbete som allt-i-allo.

När hon upptäcker att den nya flickan Kimmy som jobbar i baren också utsätts för sexuella trakasserier från Brian övertalar hon henne att tillsammans anmäla detta till polisen. Men åtalet läggs ner när Kimmy tar tillbaka sin anmälan.  

När Brian kommer ut till Drovers för att prata med henne slutar det med att hon skjuter honom i benet. För att hämnas försöker Brian förgifta ett vattenhål på gården men drunknar. Hans kropp hittas av Meg och hon och Claire antar att det är Becky som dödat honom och försöker skydda henne genom att flytta kroppen bort från gården.

Hon har en del problem med sina bröder Sean och Mark som inte alltid följer den smala vägen.

Hon har en beundrare, Brett 'Brick' Buchanon (Fletcher Humphrys), som också jobbar som gårdskarl på Killarney. Brett åker så småningom för att hjälpa sin sjuka farbror i Queensland, och Becky varken ser eller hör från honom efter det. Han skulle komma tillbaka lagom till Gungellan Horse Show men han kommer aldrig med bussen och Becky blir förtvivlad. Hon ägnar mycket tid att följa upp olika tips från folk som säger att de sett honom men det visar sig lönlöst. Efter att ha sökt efter honom i månader leder en dröm som innehåller några ledtrådar henne till en bro nära Drovers där hon hittar hans kropp. Det verkar som att Brick har kommit med bussen som planerat, gått mot Drovers och när han kommit till bron ställt sig på räcket för att kunna se ändå bort till gården, halkat och fallit från bron.

Becky sörjer Bricks död medan hon kommer närmare Jake, en annan gårdskarl på Killarney. De bryter emellertid sitt förhållande och Jake åker iväg, men han återvänder senare och försöker vinna henne tillbaka. Becky beslutar att åka med Jake för att bo med honom på hans nya egendom och använda ett stipendium vid en jordbrukshögskola. Becky återvänder inte till Drover för resten av serien.

Meg Fountain[redigera | redigera wikitext]

Meg är sedan länge hushållerska på Drover's Run och mamma till Jodi. Meg är lite av en modersgestalt för kvinnorna i Drover, även om hon ibland har kommit i delo med några av de anställda, särskilt Becky. Hon har en relation med Terry Dodge (John Jarratt) som hålls lite hemlig men det förhållandet bryts när Megs förra man Kevin (som antas vara Jodis far) kommer på besök.

Meg hade en affär med Jack McLeod för många år sedan, vilket resulterade i att hon blev gravid med Jodi. Hon håller den affären hemlig men när Jodi får en summa pengar från Jack blir Jodi misstänksam. Hon gör ett faderskapstest, som avslöjar att Jack faktiskt är hennes biologiska far.

När Meg väljer Kevin så blir Terry mycket besviken och han träffar en annan kvinna, Jane. Alla försök från Meg att vinna honom tillbaka när Kevin försvunnit ur bilden misslyckas.

Alexander Marion "Alex" Ryan[redigera | redigera wikitext]

Alex (Aaron Jeffery) är äldste sonen till Harry och Liz Ryan, ägarna till Killarney, egendomen bredvid Drovers Run. Han är barndomsvän till Claire McLeod. Strax efter att Tess anländer till Drovers har dom ett förhållande, men de bryter förhållandet efter ett tag och bestämmer sig för att bara vara vänner.

Alex och Niels brodersförhållande är lite spänt med mycket tävlan mellan de två. När de var tonåringar smet de iväg till en rodeo där Neil skadade sig allvarligt så att han inte kunde rida mer. Alex har alltid känt skuld för detta vilket dessutom hans far Harry underblåst genom att vara extra hård mot Alex.

När hans far Harry råkar ut för en olycka med en traktor lovar Harry att Alex ska få ärva Killarney om han inte överlever. Han ändrar sig dock lite senare och lovar i närvaro av Claire och Nick att båda sönerna ska ärva.

Olyckan påminner Liz om det förflutna och Nicks rodeoolycka. Hon berättar för Tess att Harry kunde ha förhindrat olyckan, eftersom han fått reda på att hans minderåriga söner hade anmält sig till tävlingen. Men Harry som ville lära sina söner en läxa bestämde sig för att pojkarna själva skulle få ta konsekvenserna av deras handlingar. Tess berättar detta för Alex som blir rasande och flyttar över till Wilgul för att arbeta tillsammans med Nick för att få ordning på gården.

När Claire på Peter faller av och skadas under terrängritten på Gungellan Horse Show och det kommer fram att hon är gravid tar Alex på sig faderskapet.

Efter att Claire föder Charlotte, utvecklar hon och Alex romantiska känslor för varandra. Alex planerar att fria till Claire, men hon dör innan han får chansen.

Alex upptäcker att Harry Ryan inte är hans biologiska far. Hans mor Liz hade ett kort förhållande med en annan man vilket resulterade i att hon blev gravid med Alex. Men hon gifte sig med Harry Ryan och lät honom att tro att barnet var hans. Sanningen om faderskapet leder till att Harry och Lizs äktenskap bryts, och Liz lämnar Killarney.

Nick Gary Ryan[redigera | redigera wikitext]

Nick (Myles Pollard) är Harry och Liz Ryans yngste son. På grund av en olycka vid rodeo i tonåren som gjorde honom halt arbetar Nick mest med affärsverksamheten på Killarney. Hans skada gör också att han inte kan rida. När hans far lovar att både Nick och Alex ska få ärva gården men sen tar tillbaka det så blir Nick mycket besviken. Harry har bara lovat det för att hindra att Nick lämnar gården för ett annat arbete.

Lurad av sin egen far vill Nick flytta från Killarney och köper Wilgul, en angränsande gård som behöver mycket jobb för att bli beboelig. För att han ska kunna använda Killarneys utrustning och maskiner under upprustningen låter han först sin far tro att han köpt gården för att bli en del av Killarney. När hans far får reda på Nicks plan så blir han mycket arg och ser till att alla maskiner flyttas tillbaka till Killarney.

Alex berättar för Nick att Harry kunde ha förhindrat rodeo-olyckan, eftersom han fått reda på att hans minderåriga söner hade anmält sig till tävlingen. Men Harry, som ville lära sina söner en läxa, bestämde sig för att pojkarna själva skulle få ta konsekvenserna av deras handlingar. När Nick får reda på det blir han ännu mer beslutsam att få ordning på Wilgul för att slippa återvända till Killarney.

Nick och Tess inleder ett affärsförbindelse och ska odla ekologisk gröda och föda upp får tillsammans på Wilgul.

Trots spänningen mellan honom och Tess är Tess inte redo för ett förhållande och Nick tröttnar på hennes obeslutsamhet. Han inleder ett förhållande med Sally Clemments (Kathryn Hartman) istället.

Säsong 4-6[redigera | redigera wikitext]

Tess[redigera | redigera wikitext]

Efter att Claire dör blir Tess ensam ägare till Drovers Run. Hon anställer Stevie Hall som tillsyningsman för att hjälpa henne att klara av egendomen. När Peter Johnson ansöker om vårdnad om Charlotte, hans dotter med Claire, kämpar Tess inledningsvis mot det men till sist ångrar hon sig och låter Peter och hans fru få full vårdnad. Peter tillåter att Charlotte ofta får besöka sin moster på Drovers.

Tess och Nick återupptar så småningom sin relation och gifter sig. Inte långt efter tar Nick jobb på en gård i Argentina, och de båda lämnar Drovers. Tess återvänder efter ett år och meddelar att hon är gravid. Hon förväntar sig att Nick ska följa efter henne hem inom kort, men hon får veta att hans plan har försvunnit och han förmodas vara död. Tess sörjer honom, men Nick hittas vid liv och återvänder till Drovers. De bestämmer sig för att återvända till Argentina i ytterligare tre år, och Tess kommer inte tillbaka i serien igen, även om hon och Nick refereras av andra rollfigurer med jämna mellanrum.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

 • Teresa (Tess) Charlotte Silverman McLeod Ryan - Bridie Carter
 • Claire Louise McLeod - Lisa Chappell
 • Alex Marion Ryan - Aaron Jeffery
 • Nick Gary Ryan - Myles Pollard
 • Jodi Fountain - Rachael Carpani
 • Meg Fountain - Sonia Todd
 • Stephanie Hall - Simmone Jade Mckinnon
 • Becky Howard - Jessica Napier
 • Kate Manfredi - Michala Banas
 • Harry Ryan - Marshall Napier
 • Elizabeth "Liz" M. Ryan - Catherine Wilkin
 • Peter Johnson - Rodger Corser
 • Dave Brewer - Brett Tucker
 • Regan McLeod - Zoe Naylor
 • Rob Shelton/Matt Bosnich - Jonny Pasvolsky
 • Patrik Brewer - Luke Jacobz
 • Moria Doyle - Doris Younane
 • Riley Ward - Dustin Clare
 • Grace Kingston - Abi Tucker
 • Tayler Geddes - Gillian Alexy
 • Marcus Turner - Matt Passmore
 • Jasmine McLeod - Edwina Ritchard
 • Luke Morgan - Dean O'Gorman
 • Kane Morgan - Craig McLachlan
 • Sally Clemments - Kathryn Hartman

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Jessica Napier, som spelar Becky Howard, är dotter till Marshall Napier, som bl.a. spelar Harry Ryan, den hårdföre fadern på grannfarmen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Women take the reins (på engelska), The Age, 2 augusti 2001, (Källa från Wikidata)