Med glorian på sned

Från Wikipedia
Med glorian på sned
GenreKomedi
RegissörHasse Ekman
ManusHasse Ekman
SkådespelareSickan Carlsson
Hasse Ekman
Sture Lagerwall
Yvonne Lombard
Siv Ericks
Holger Löwenadler
Stig Järrel
OriginalmusikHarry Arnold
Gösta Theselius
FotografMartin Bodin
KlippningOscar Rosander
ProduktionsbolagSvensk Filmindustri
Premiär1 juli 1957
Speltid93 minuter
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb Elonet

Med glorian på sned är en svensk komedifilm från 1957 i regi av Hasse Ekman. I huvudrollerna ses Sickan Carlsson, Hasse Ekman, Sture Lagerwall och Yvonne Lombard.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Birgitta Lövgren arbetar som sekreterare hos bokförläggare Per-Axel Dahlander. Under pseudonymen "Eurydike" har hon skrivit en kärleksroman, Ärbarhetens vanmakt, som hon skickar anonymt till Dahlanders förlag. Den handlar om en sjuksköterska som alltmer har glidit ifrån sin man och som istället hyser varma känslor för sin chef, en stilig läkare.

I själva verket handlar boken om Birgittas hemliga förälskelse i Dahlander. Boken ges ut och blir en succé, men Birgittas make Sixten blir inte det minsta förtjust när han inser vem "Eurydike" egentligen är. Sixtens älskarinna, Vera Alm, går då ut offentligt och påstår att hon skrivit romanen...

Filmen innehåller flera drömsekvenser.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen premiärvisades den 1 juli 1957 på biograf Spegeln i Stockholm. Den spelades in i Filmstaden Råsunda med exteriörer från bland annat Lidingöbro värdshus, Strängnäs och Ulricehamns järnvägsstation av Martin Bodin. För filmens koreografi ansvarade Björn Holmgren. Filmen har visats vid ett flertal tillfällen på SVT, bland annat i november 2018 och i april 2024.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]