Medborgarinstitut

Från Wikipedia
Version från den 13 oktober 2014 kl. 02.03 av Maundwiki (Diskussion | Bidrag) (fixad wikilänk)
En matlagningscirkel på ett finländskt medborgarinstitut

Medborgarinstitut (MBI, finska: Kansalaisopisto) eller arbetarinstitut ("arbis", finska: Työväenopisto) är en finländsk skolform med ändamålet att bedriva allmänbildande vuxenutbildning, med andra ord folkbildning. Den är öppen för alla och har varken inträdesprov eller examen. Dagens medborgarinstitut kan ses som arvtagare till de arbetareundervisningskurser som bedrevs i Helsingfors i slutet av 1880-talet. 1899 startade det allra första egentliga arbetarinstitutet sin verksamhet i Tammerfors. Förutom de två nämnda namnformerna uppträder institutet även, på vissa orter, under andra namnformer.

Det stora flertalet medborgarinstitut drivs av kommunerna, men det finns även några enstaka som drivs i annan regi. Alla medborgarinstitut uppbär statsbidrag, från och med 1962 utgör statsbidraget cirka 65 % av kostnaderna.[1]

Medborgarinstituten är uppdelade på språklig grund. Det finns som regel skilda lärosäten för de båda språkgrupperna (finnar och finlandssvenskar), men det finns även tvåspråkiga institut där kurserna är uppdelade för var språkgrupp för sig. År 2011 fanns i Finland omkring 200 medborgarinstitut, av vilka 27 var svensk- eller tvåspråkiga. [2]

De svensk- och tvåspråkiga medborgarinstituten är anslutna till intresseorganisationen Förbundet för arbetar- och medborgarinstitut i Svenskfinland (FAMI). Övriga medborgarinstitut är anslutna till intresseorganisationen Medborgarinstitutens förbund (MiF) r.f. - Kansalaisopistojen liitto (KoL) ry. Den sistnämnda organisationen (MiF) är en av FAMI:s viktigaste samarbetspartner.

Kursutbud

Medborgarinstituten erbjuder mångsidig utbildning i form av föreläsningar, kurser och studiebesök med mera. Varje institut bestämmer självständigt över sitt kursutbud, men ofta erbjuder instituten bland annat kurser i: konst, måleri, musik, handarbete, data och IT, språk, litteratur, hälsa, motion, mat och dryck. En del institut anordnar kompletterande grundskole- och gymnasieutbildning, såväl grundläggande yrkesutbildning som yrkesinriktad fortbildning samt undervisning inom öppna universitet. Populärast är kurser i språk, idrott och konstämnen.

Källor

Litteratur
  • Bruun Patrick, Bernce Arvid, red (1968). Efter 1809: en krönika i ord och bild om finlandssvenskarna. Helsingfors: Bernce. Libris 542405  (sidan: 592). (svenska)
  • Meinander, Ragnar (1959). Samhället vi lever i (4., omarb. uppl.). Helsingfors. Libris 697338  (svenska)
Noter
  1. ^ Lag om fritt bildningsarbete 21.8.1998/632 (svenska) Läst 4 december 2011.
  2. ^ Lista över medborgarinstitut i Finland (finska) Läst 4 december 2011.