Medeltidsmusik (nutida)

Från Wikipedia

Medeltidsmusik, medeltida musik eller medeltidsinspirerad musik, är en bred musikgenre med influenser från folkmusik, medeltidens musik, rockmusik och pop.

Den moderna medeltidsmusiken har vuxit fram som bruksmusik på medeltidsmarknader, som till exempel Medeltidsveckan i Visby. Eftersom det här ofta är viktigare att det spelas än vad som spelas är gränserna för vad som kan förstås som medeltidsmusik ganska vida. Repertoaren består vanligen av egna kompositioner, folkmusik från (främst) Sverige och Bretagne eller gehörstraderade versioner av renässans- och medeltidsmusik.

Genren gränsar mot neofolk, klassisk musik och folk-rock. Klassisk musik från 1900-talet, kan i vissa fall ligga mycket nära, Niels W. Gade, Edvard Grieg, och Felix Mendelssohn är sådana klassiska kompositörer. Under 1970-talet kom det tyska bandet Ougenweide, som hade en mer uttalad medeltidstypisk musik, som även följdes av andra band under 1980-talet. Ougenweide försökte finna en distinkt tysk musik, utan att den skulle vara förknippad med nazism. Tyskland spelar en stor roll i genrens utveckling.

Sedan slutet av nittiotalet har musiken på medeltidsmarknader influerats starkt av band från Tyskland som Poeta Magica och Wolgemut, bland annat med ljudstarkare säckpipor.

Vanliga instrument är blockflöjter, vevlira, säckpipa, slagverk, mandola, mandolin, gitarrluta, nyckelharpa och skalmeja.

Medeltidsmusik i urval[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]