Mehamnolyckan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mehamnolyckan
(Widerøe Flight 933)
WIDERØE LN-BNK.jpg
Olycksplanet LN-BNK fotograferat i luften utanför Bodø 1970.
Olyckssammanfattning
Datum11 mars 1982
TypSvår klarluftsturbulens, konstruktionsfel i den bakre sektionen
PlatsBarents hav, nära Gamvik, Norge
Passagerare13
Besättning2
Omkomna15
Överlevande0
Flygplanstypde Havilland Canada DHC-6 Twin Otter
FlygbolagWiderøes Flyveselskap
RegistreringLN-BNK
StartBerlevåg
DestinationMehamn

Mehamnolyckan var en flygolycka som skedde i Norge den 11 mars 1982. Den blev mycket omdebatterad både för att den var den första med ett flygplan av denna typ och för att flygplanet störtade i klart väder. Eftersom det pågick en Nato-övning i området har olika teorier framlagts om att ett militärt flygplan orsakade olyckan. Tre olika offentliga granskningar av Mehamnsolyckan har gjorts, vilket gör den till den mest undersökta flygolyckan i Norge. Debatter i medierna har uppstått med ungefär fem års mellanrum (1987, 1992, 1997, 2002 och 2007). Den senaste granskningen avslutades 2005 av en kommission utsedd av Stortinget. Den kom till slutsatsen att det inte skett någon kollision i luften, utan att den mest sannolika orsaken till olyckan var att höjdrodersystemet brutit ihop.[1]

Olyckan[redigera | redigera wikitext]

Den 11 mars 1982 störtade en LN-BNK DHC-6 Twin Otter från Widerøe, i havet vid Omgang utanför Gamvik. Planet var på väg från Berlevåg till Mehamn. Alla 15 ombord omkom.

Räddningsförsök[redigera | redigera wikitext]

Två norska militära jetflyg av modellen F-104 Starfighter och en Jet Falcon deltog i sökandet nära nedslagsplatsen. Detta ansågs vara en orsak till ryktena om att olyckan orsakades av ett annat flygplan. Mehamnolyckan var den första dödsolyckan i Norge med ett av Widerøes Twin Otter flygplan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=290767


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål), Mehamn-ulykken, 20 juli 2009.