Mekane Yesus-kyrkan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mekane Yesus-kyrkan
Grundad 1959
Typ Kristet samfund
Medlemmar 6 012 184 (2012)[1]

Mekane Yesus-kyrkan är ett kristet trossamfund i Etiopien, bildat 1959 genom samgående mellan lutherska kyrkor och en del andra kyrkor som kommit till genom utländsk mission.

Kyrkan har drygt 6 miljoner medlemmar[1] och ett teologiskt seminarium i Addis Abeba med 150 elever.

Mekane Yesus-kyrkan är ansluten till Lutherska Världsförbundet, Kyrkornas världsråd och den Lutherska nattvardsgemenskapen i Central- och Östafrika.

Relationer till Svenska Kyrkan[redigera | redigera wikitext]

Mekane Yesus-kyrkan har sitt ursprung i Evangeliska Fosterlandsstiftelsens missionsverksamhet i Etiopien och har historiskt goda relationer till EFS och Svenska kyrkan. Men sedan Svenska kyrkan införde en välsignelseakt för homosexuella har förhållandet mellan de etiopiska och svenska kyrkorna blivit mer ansträngd. En brevväxling systerkyrkorna emellan har ägt rum under 2007 och ärkebiskop Anders Wejryds planerade besök till Mekane Yesus-kyrkans kyrkomöte, sommaren 2007, ställdes in i sista stund.

Mekane Yesus-kyrkan uttrycker återkommande oro över Svenska kyrkan inställning och ber att kyrkan ska tänka över sitt beslut att tillåta en välsignelseakt för samkönade par. Äktenskapet är förbehållet man och kvinna, menar Mekane Yesus-kyrkan och hänvisar till Bibeln.

Frågan om hur samkönade relationer ska hanteras är föremål för fortsatta diskussioner de båda kyrkorna emellan och arbete pågår med att utforma ett samverkansdokument som ska fungera som underlag i det fortsatta samarbetet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] DMT-report 2012, s. 24