Mekanisk plantätning

Från Wikipedia
Komponent d1 och a1 har kontakt och glider mot varandra, vilket skapar en tätande gränsyta. Ena komponenten är monterad på den roterande axeln och den andra är monterad på maskinens hölje. Fjädern pressar komponenterna mot varandra samtidigt som det gör det möjligt för tätningen att slitas utan att läckage behöver uppstå.

Mekanisk plantätning eller mechanical face seal är en tätning där tätningsytan tätar på ett plan som är vinkelrätt mot tätningens axel, samt har förmågan att hantera mekanisk rörelse i form av axiell rotation.[1] Detta innebär att tätningspaketet består av två delar, där ena delen är statiskt medan den andra delen roterar.

Konstruktion[redigera | redigera wikitext]

Den mekaniska plantätningen består av två komponenter som har kontakt och glider mot varandra, vilket skapar en tätande gränsyta. Ena av komponenten är monterad på en roterande axeln och den andra är monterad på statisk. För att ytorna ska vara i ständig kontakt används vanligen en fjäder som pressar komponenterna mot varandra, detta gör det samtidigt möjligt för tätningen att slitas utan att läckage behöver uppstå över tid.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Mekaniska plantätningar används exempelvis i pumpar, motorer och mixers. I standardutförande klarar mekaniska plantätningar temperaturer upp mot 260 °C och rotationshastigheter upp till 3600 rpm.[2] Med korrekt konfiguration kan mekaniska plantätningar användas i hydrauliska applikationer för tryck över 200 psi eller 14 bar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Mechanical Face Seals”. Trelleborg AB. 24 november 2011. Arkiverad från originalet den 30 januari 2013. https://web.archive.org/web/20130130072802/http://trelleborg.com/en/Products-and-Solutions/Transportation-Equipment/Mechanical-Face-Seal/. Läst 7 januari 2013. 
  2. ^ ”Mechanical seals feature”. American Seal and Packaging. 30 mars 2012. http://www.mechanicalseals.net/. Läst 7 januari 2013.