Tillverkningsindustri

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Mekaniska verkstäder)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ett oljeraffinaderi är en typ av tillverkningsindustri.

Tillverkningsindustri, förädlingsindustri, de typer av industri som omvandlar råvaror till produkter. Dit hör bland annat verkstadsindustri och processindustri.

Verkstadsindustri[redigera | redigera wikitext]

Verkstadsindustri är en typ av tillverkningsindustri som förädlar råvaror, framförallt metall, trä och plast, till färdiga produkter, men även till halvfabrikat. Exempel är maskintillverkning, fordonsindustri och varvsindustri.

Mycket traditionella exempel för Sverige, är knivtillverkningen i Eskilstuna och Dalarna, och köksredskap. Ett alltid återkommande exempel är skiftnyckeln, andra bra exempel är plastbåtar, symaskiner, dammsugare och diskbänkar i rostfritt.

Textilindustri[redigera | redigera wikitext]

En stor industri i Sverige in på 1960-talet. Nu har textilindustrin till största delen flyttat till länder som Indien och Kina med flera.

Textilindustrin använde sig ibland av sömmerskor, som sydde i hemmet. Se Algots och Borås för bra och intressanta exempel.

Processindustri[redigera | redigera wikitext]

Processindustri är en form av automatiserad tillverkningsindustri med flera olika tillverkningsmoment.

Traditionella exempel för Sverige på processindustri, är pappersindustri, petrokemisk industri samt järnverk och stålverk.

Småskalig tillverkning i hemmet[redigera | redigera wikitext]

Vanligt förekommande på många håll i landet in på 1960-talet. Ståltråd och tunn plåt var populära material.

Inte minst i Gnosjö, i Småland, var småskalig tillverkning vanlig, några exempel på produkterna är fiskeredskap och köksredskap. Se även Gnosjöandan.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]