Melian

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

I J.R.R. Tolkiens berättelser om Midgård är Melian en maia av ainurs släkte, besläktad med Yavanna. Tidigt i den Första Åldern lämnar hon Lóriens trädgårdar och flyttar till Midgård och där blir hon förälskad i alvkonungen Thingol, kung gråmantel, och tillsammans med honom härskar hon över Doriath. Hon har ett barn med Thingol, en dotter vid namn Lúthien, som sägs vara den vackraste av alla Ilúvatars barn. Melians släktlinje kom sedan att vara halvalverna.

Thingol möter Melian i Nan Elmoths skogar och blir förälskad i Melian. På grund av hans frånvaro kom hans följeslagare att leta efter honom medan de andra reste till Valinor. Melian och Thingol grundade sedan Doriath i Midgård. Deras dotter Lúthien kom sedan att gifta sig med människan Beren och på så sätt föra över Melians maiablod till både alver och människor.

När kriget mot Morgoth kom till Doriath använde hon sina krafter till att försvara och vakta riket med en förtrollning som kallades Melians Gördel. Dess magiska murar av dimma hindrar alla som inte är kraftfullare än Melian att ta sig in i riket. Dock spår Melian att någon en dag skall komma vars öde är kraftfullare än hennes krafter. När Beren tar sig in i riket som förutsagt råder hon Thingol att inte skicka iväg Beren på hans uppdrag efter silmarillen, ett uppdrag som kom att visa sig bli Doriaths undergång. Detta är ett av många tillfällen då hon visar sig vara klokare än Thingol. Den onda vargen Carcharoth passerar också förbi gördeln. I Doriath kom hon även att bli vän med Galadriel och hon lärde henne många olika saker. Efter Lúthien och Berens avgång hjälper hon Túrin och hans moder och syster. Hon förser Beleg med alvbrödet Lembas och förutser hans död i letandet efter Túrin. När Húrin återvänder är det hon som får bort Morgoths förbannelse från honom.

Efter Thingols död försvinner hon från Midgård och kommer till Valinor där hon sörjer sin make och dotters död. Melian och Thingol var ett unikt par, det enda fallet där en av ainur gifter sig med en alv. Melian är också den enda ainur som fått barn, dock finns det olika varelser som förökat sig, till exempel Ungoliant.