Melian

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Melian är en fiktiv figur i J.R.R. Tolkiens berättelser om Midgård. Hon är en maia av ainurs släkte, besläktad med Yavanna. Tidigt i den Första Åldern lämnar hon Lóriens trädgårdar och flyttar till Midgård och där blir hon förälskad i alvkonungen Thingol, kung gråmantel, och tillsammans med honom härskar hon över Doriath. Hon har ett barn med Thingol, en dotter vid namn Lúthien, som sägs vara den vackraste av alla Ilúvatars barn. Lúthien kom sedan att gifta sig med människan Beren och på så sätt föra över Melians maiablod till både alver och människor. Melians släktlinje kom sedan att vara halvalverna.

Thingol möter Melian i Nan Elmoths skogar och blir förälskad i Melian. Melian och Thingol grundade sedan Doriath i Midgård. När kriget mot Morgoth kom till Doriath använde hon sina krafter till att försvara och vakta riket med en förtrollning som kallades Melians Gördel. Dess magiska murar av dimma hindrar alla som inte är kraftfullare än Melian att ta sig in i riket. Dock spår Melian att någon en dag skall komma vars öde är kraftfullare än hennes krafter. När Beren tar sig in i riket som förutsagt råder hon Thingol att inte skicka iväg Beren på hans uppdrag efter silmarillen, ett uppdrag som kom att visa sig bli Doriaths undergång. Detta är ett av många tillfällen då hon visar sig vara klokare än Thingol. Den onda vargen Carcharoth passerar också förbi gördeln. I Doriath kom hon även att bli vän med Galadriel och hon lärde henne många olika saker. Efter att Lúthien och Berens avrest hjälper hon Túrin och hans moder och syster. Hon förser Beleg med alvbrödet Lembas och förutser hans död i letandet efter Túrin. När Húrin återvänder är det hon som får bort Morgoths förbannelse från honom.

Efter Thingols död försvinner hon från Midgård och kommer till Valinor där hon sörjer sin make och dotters död. Melian och Thingol var ett unikt par, det enda fallet där en av ainur gifter sig med en alv.