Mellanårsval i USA

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Mellanårsval i USA är ett begrepp som omfattar de olika val som hålls i USA vart fjärde år. På engelska kallas de United States midterm elections, och begreppet syftar på att valen inträffar halvvägs in i den sittande presidentens fyraåriga mandatperiod. Valet kan ses som en indikator på hur den sittande presidenten skött landet under sin mandatperiod. Historiskt finns en tendens att den sittande presidentens parti förlorar platser i kongressen under mellanårsvalet på grund av missnöje med den sittande regeringen.

Valdagen inträffar på tisdagen efter den första måndagen i november, två år efter presidentvalet.

Vanligtvis är valdeltagandet inte lika högt som till presidentvalet. Medan presidentval har haft deltagande på cirka 50-60 procent under de senaste 60 åren, har bara cirka 40 procent av de röstberättigade gått till omröstningarna i mellanårsval.[1]

Kongressval[redigera | redigera wikitext]

I mellanårsvalet väljs 435 representanter till representanthuset, vars ledamöter sitter i två år, och ungefär en tredjedel av de 100 platserna i senaten, vars ledamöter sitter i sex år.

Guvernörsval[redigera | redigera wikitext]

Guvernörsval hålls samtidigt i 36 av USA:s 50 delstater. 34 av delstaterna väljer guvernör för en fyraårig mandatperiod, medan Vermont och New Hampshire väljer för en mandatperiod på två år. Utfallet i dessa val får viktiga konsekvenser, då guvernörer är tunga regionala makthavare och har verkställande makt, till skillnad från kongressen. Dessutom kan den som kontrollerar en delstat påverka en omdragning av valdistriktens gränser, vilket har stor inverkan på kommande valutgångar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]