Melodifestivalen 1987

Från Wikipedia
Melodifestivalen 1987
Vinnarmelodin sjöngs av Lotta Engberg, som därmed slog igenom på bredare front och senare nådde framgångar som dansbandssångerska och därefter som allsångsledare.
Datum
Final21 februari 1987
Arrangemang
PlatsGöteborg
ArenaLisebergshallen
TV-bolagSveriges Television
(SVT Göteborg)
ProgramledareFredrik Belfrage
DirigentCurt-Eric Holmquist
ProducentSteen Priwin
Bidrag
VinnareFyra Bugg & en Coca Cola (framförd av Lotta Engberg)
Antal bidrag12
Melodifestivalen
◄ 1986Melodifestivalen 19871988 ►

Melodifestivalen 1987 var den 27:e upplagan av musiktävlingen Melodifestivalen och samtidigt Sveriges uttagning till Eurovision Song Contest 1987.

Finalen hölls i Lisebergshallen i Göteborg den 21 februari 1987, där melodin "Fyra Bugg & en Coca Cola", framförd av Lotta Engberg, vann, genom att ha fått högst totalpoäng av jurygrupperna. Tävlingen lämnade återigen huvudstaden och precis som tidigare år som Göteborg fått stå värd på 80-talet användes Lisebergshallen, eftersom man kunde ta in en betydligt större mängd publik jämfört med tidigare år. Den budgetnedskärning som gjorts de två tidigare åren behövdes inte göras det här året och därför togs orkestern tillbaks igen. Startfältet utökades också med två bidrag, från tio till tolv bidrag. För första gången någonsin tvingades Sveriges Television att göra ändringar i vinnarbidraget, eftersom de gjorde otillåten marknadsföring i texten.

Fyra Bugg & en Coca Cola fick sedan representera Sverige i ESC 1987 som arrangerades i Bryssel i Belgien den 9 maj 1987.

Tävlingsupplägg[1][redigera | redigera wikitext]

Efter två års hårda budgetsaneringar (inför och efter Sveriges senaste värdskap för ESC) kunde man satsa på en mer storslagnare festival. Detta kunde ses i att man tog tillbaka orkestern igen och slopade därmed systemet med play-back (vilket dock skulle komma tillbaka igen fjorton år senare). För sjätte året i rad blev finalen upplagd med systemet att tävla i två omgångar: en hemlig omröstning som gallrade ner startfältet till hälften och därefter en synlig omröstning som gav vinnaren.

Eftersom Sveriges Television under många år fått kritik för att bidragsinskicket var tvunget att gå via ett etablerat musikförlag, kopplat till Svenska Musikförläggareföreningen (SMFF), togs denna regelklausul bort då man sade upp detta avtal. Därmed skickades bidragen in direkt till televisionen, som fick in totalt 1 502 bidrag. Det kan dock tilläggas att sju av de utvalda bidragen kom från Bert Karlssons skivbolag Mariann Grammofon. Den jury som valde ut de tävlande bidragen fick det här året utöka antalet tävlande bidrag från tio till tolv, eftersom man ville ge tittarna mer musik. Senast det hade varit så många låtar i en och samma final var år 1963.

För första gången i Melodifestivalen tävlade ett bidrag med en uppenbar reklamtext, i det här fallet för Coca-Cola. Då den låten ("Fyra Bugg & en Coca Cola") vann finalen, fick den textdelen av låten skrivas om till Boogaloo, dansa rock'n rolla, eftersom EBU inte tillät någon som helst reklam i ESC-bidrag då, en regel som finns kvar än idag. Därmed blev det också tredje gången som Sverige tävlade med en låt som slutar på loo, vilket betyder toalett på engelska. Till skillnad från "Waterloo" och "Diggi-loo diggi-ley" lyckades inte "Boogaloo" vinna Eurovision Song Contest.

Låtskrivaren Bobby Ljunggren fick det här året med sitt första bidrag i Melodifestivalen det här året ("När morgonstjärnan brinner"). Ljunggren har efter detta haft stora framgångar i festivalen och har fått med över fyrtio bidrag i Melodifestivalen, vilket gör honom till den som fått med flest bidrag i festivalen någonsin.

Återkommande artister[redigera | redigera wikitext]

Artist Tidigare år (med placering)
(Melodifestivalen)
Tidigare år (med placering)
(ESC)
Anna Book 1986 (5:a)
Baden-Baden 1986 (6:a)
Lena Philipsson 1986 (2:a)
Lotta Engberg 19841 (2:a)
Paul Sahlin 19802 (9:a)
Sound of Music 1986 (4:a)
Style 1986 (3:a)

1 1984 tävlade Lotta Engberg med namnet Lotta Pedersen och sjöng duett tillsammans med Göran Folkestad.
2 1980 tävlade Paul Sahlin under pseudonymen Paul Paljett.

Finalkvällen[redigera | redigera wikitext]

Finalen av festivalen 1987 direktsändes i TV1 den 21 februari 1987 kl. 20.00-22.45 från Lisebergshallen i Göteborg. Programledare var Fredrik Belfrage och kapellmästare var Curt-Eric Holmquist. Kören bestod av Caj Högberg, Katarina Milton, Peeter Wiik och Birgitta Zindulka.

Finalen hade samma upplägg som de sex tidigare åren, det vill säga att bidragen tävlade i två omgångar. Först framfördes de tolv bidragen och jurygrupperna röstade i en sluten omröstning. De sex bidrag som fått högst totalpoäng tog sig vidare till den andra röstningsomgången, medan resterande bidrag fick dela lika på sjundeplatsen. Nu nollställdes de tidigare rösterna och alla började om från noll igen. Efter en kortare genomgång av låtarna fick jurygrupperna rösta på nytt. Det bidraget som fick högst totalpoäng i den andra omgången vann.

Eftersom man ville att alla bidrag som gått vidare till den andra omgången skulle få minst ett poäng per jurygrupp utökades jurypoängen det här året. Det här året gav varje jurygrupp 10 poäng till sin favorit, 8 poäng till sin tvåa, 6 poäng till sin trea, 4 poäng till sin fyra, 2 poäng till sin femma och 1 poäng till sin sexa. Jurygrupperna var återigen ålderskategoriserade.

Första omgången[redigera | redigera wikitext]

Startlista[redigera | redigera wikitext]

Nedan listas bidragen i startordning i den första omgången. Bidrag med beige bakgrund tog sig till andra omgången.
Resterande låtar placerade sig på delad sjunde plats.

Nr Artist Låt Upphovsmän
(Text & musik)
Anmärkning
1 Sound of Music Alexandra Peter Grönvall (tm), Angelique Widengren (tm),
Nanne Nordqvist (tm)
Till final
2 Annica Jonsson Nya illusioner Christer Lundh (t), Mikael Wendt (m) Utslagen
3 Cyndee Peters När morgonstjärnan brinner Ingela 'Pling' Forsman (t), Bobby Ljunggren (m),
Håkan Almqvist (m)
Till final
4 Paul Sahlin &
Anne Kihlström
Ung och evig Alf Brink (t), Paul Sahlin (m) Utslagen
5 Jan-Eric Karlzon Flyktingen Kenth Larsson (t), Jan-Eric Karlzon (m) Utslagen
6 Baden-Baden Leva livet Margareta Karlsson (t), Anders Nylander (m) Utslagen
7 Arja Saijonmaa Högt över havet Lasse Holm (tm) Till final
8 Robert Wells Sommarnatt Jan-Olov Ståhl (t), Göran Folkestad (m) Utslagen
9 Style Hand i hand Christer Sandelin (tm), Tommy Ekman (tm) Till final
10 Lena Philipsson Dansa i neon Peo Thyrén (t), Ola Håkansson (t), Tim Norell (m) Till final
11 Anna Book Det finns en morgondag Ingela 'Pling' Forsman (t), Jan Askelind (m) Utslagen
12 Lotta Engberg Fyra Bugg & en Coca Cola Christer Lundh (t), Mikael Wendt (m) Till final

Andra omgången[redigera | redigera wikitext]

Poäng och placeringar[redigera | redigera wikitext]

Nr
Låt
15-20 20-25 25-30 30-35 35-40 40-45 45-50 50-55 55-60 Summa
Plac.
1 Alexandra 10 1 10 6 8 4 2 1 2 44 4
3 När morgonstjärnan brinner 6 10 4 4 1 1 8 6 6 46 3
7 Högt över havet 8 2 2 8 6 8 10 10 4 58 2
9 Hand i hand 1 8 1 2 2 6 4 4 1 29 6
10 Dansa i neon 4 4 8 10 4 2 1 2 8 43 5
12 Fyra Bugg & en Coca Cola 2 6 6 1 10 10 6 8 10 59 1

Eurovision Song Contest[redigera | redigera wikitext]

Johnny Logan tävlade för andra gången för Irland och tog hem segern, som gjorde honom till den första (och dittills enda) artist som vunnit ESC två gånger.

Belgiens första (och kontroversiella) seger föregående år gjorde att landet fick stå värd det här året. Belgien, som varit med sedan starten 1956, lyckades vinna på sitt trettioandra försök och hade innan dess blivit sist sex gånger och endast lyckats nå en andraplats som bästa resultat. Man valde att förlägga tävlingen till huvudstaden Bryssel den 9 maj 1987. Det här året blev det hela tjugotvå länder som deltog, vilket också blev ett nytt rekord, i och med att alla länder som tävlade året återkom samt att Grekland och Italien gjorde comeback efter ett års uppehåll. Efter det här året har det alltid varit över tjugo tävlande länder.

Det mest minnesvärda bidraget från 1987 års ESC anses ofta Israels bidrag vara, som framfördes av komikerduon Datner & Kushnir med låten ”Shir Ha’batlanim” (Latmaskarnas sång). Iklädda i kostymer som direkt gav associationer till Blues Brothers utförde duon med munter sång om en vacker dag i parken då fåglarna sjunger, samtidigt som de utförde volter och andra påhitt på scenen, med refrängen ”Huppa Hule Hule Hule Huppa Hule Hule Hule…” Bidraget ansågs vara mycket kontroversiellt i hemlandet – Israels kulturminister hotade att avgå om låten framfördes, vilket han dock inte gjorde. Låten slutade på en åttonde plats, och hade på förhand fått fyra getingar av Expressen.

Sverige tävlade som nummer sex (av tjugotvå länder) och slutade efter juryöverläggningarna på tolfte plats med 50 poäng, strax efter värdlandets elfteplats. Irland tog för tredje gången hem segern (med 172 poäng) och det blev en historisk seger i och med att dess artist Johnny Logan blev därmed den första artisten att vinna ett Eurovision Song Contest två gånger. Detta hade aldrig tidigare hänt. Irland vann också med stor marginal mot tvåan Västtyskland, som fick ihop 141 poäng. Trea blev Italien med 103 poäng. För sjätte gången sedan 1975 slutade ett land på noll poäng. Oturen föll den här gången på Turkiets "Sarkim Sevgi Üstüne".

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Thorsson, Leif; Verhage, Martin (2006). Melodifestivalen genom tiderna. Ny, utökad och reviderad utgåva (2:a uppl). Stockholm: Premium förlag. ISBN 91-89136-29-2 

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]