Melodikrysset

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Melodikrysset
(1965-)
Melodikrysset 14 maj 2016 - 10.JPG
Melodikrysset live från Kungsträdgården, den 14 maj 2016
GenreMusik
ProgramledareAnders Eldeman
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSR
Sändning
KanalSR P4

Melodikrysset är ett radioprogram i Sveriges Radio P4 kl 10-11 varje lördag, grundat 1965 med Peter Granberg som programledare, där en musikalisk ordfläta presenteras för lösning. Nuvarande programledare är Anders Eldeman. Programmets signaturmelodi heter "The more we are together" ("Ju mer vi é tillsammans", försvenskad av Ernst Rolf) och spelas av Russ Conway.

Melodikrysset finns i de flesta dagstidningar, och går även att lösa i mobilen eller via Sveriges Radios webbplats.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

I slutet av 1962 presenterade kryss- och tävlingskonstruktören Jan-E. Israelsson ett förslag till ett program kallat Melodinöten. Programidén byggde på att var och en av 20 melodier gav en bokstav i ett korsord, och därmed bildade ord. Förslaget förkastades dock av underhållningsschefen Georg "Tuppen" Eliasson och programmet kom aldrig att sändas.

1965 föreslog Bengt Haslum programidén Melodikrysset för sina chefer Ulf Peder Olrog och Georg "Tuppen" Eliasson som hade efterfrågat förslag till ett nytt radioprogram. En omgång av Melodikrysset sändes under året med Peter Granberg som programledare. Korsordsmakare då var Röster i Radios Elve Hultqvist och Bengt Haslum producerade. Programmet blev snabbt populärt. Året därpå återkom man på nytt, och programmet har sänts varje vecka sedan dess.

1976 fick Granberg sällskap av Bengt Haslum som nu även blev programledare. Denna duo var sedan programledare i över 15 år och firade bland annat det 1000:e programmet 5 april 1986. 1992 togs krysset över av Bo Schedin. Efter årsskiftet flyttade programmet från P3 till P4. Tre år senare, den 4 maj 1996, tog Anders Eldeman över som programledare och även korsordskonstruktör och har lett krysset sedan dess.

Sedan 2002 kan man lösa krysset via Internet och numera även via mobiltelefon.

Programledare[redigera | redigera wikitext]

Musiker[redigera | redigera wikitext]

Återkommande musiker, som spelar instrumentalversioner av olika kryssmelodier, är "Nils Dacke" och Lennart Palm.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]