Menföre

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Menföre är förhållanden under vinter och vår då transporter försvåras väsentligt. I Sverige avses framförallt dåligt före på vägarna för fordon med medar (och ordet uppfattas därför som ålderdomligt), medan menföre i Finland även avser förhållanden då isen ”varken bär eller brister”, det vill säga inte håller att gå på eller för fordon, men inte heller är svag nog för att man skall kunna använda båt. De motsvarande finska orden "kelirikko" och "rospuutto" används också ifråga om de skador väta och köld förorsakar vägarna.


För befolkningen på öar utan fast vägförbindelse påverkar menföre fortfarande livet i hög grad. Isgående förbindelsebåtar, hydrokoptrar, svävare och helikoptrar underlättar situationen, men sådana farkoster finns inte alltid tillgängliga och förbindelserna begränsas ofta i hög grad.

Militära effekter[redigera | redigera wikitext]

Tyskt hästspann i menföre vid Kursk mars 1942

Menföret blir som värst på stora slätter där berget ligger djupt och träden är glesa, exempelvis i Vitryssland, Ukraina och västra Ryssland. Det gör det svårt att bedriva anfallskrig i området. Vid Napoleons återtåg hösten 1812 måste många kanoner som fastnat i lera överges. När Polen gjorde uppror 1830 blev de ryska styrkorna tvungna att vänta en månad innan de kunde anfalla Warszava. Vid operation Barbarossa kunde tyskarna avancera snabbt fram till oktober 1941 när menföret slog till.

Tysk bil dras ur leran oktober 1941