Meng Jianzhu

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mèng Jiànzhù
孟建柱


Innehar ämbetet
Tillträdde ämbetet 
2007
Företrädare Zhou Yongkang

Född Juli 1947
Suzhou, Jiangsu
Nationalitet Kina Kina
Politiskt parti Danghui.svg Kinas kommunistiska parti
Maka Jiang Jifang

Meng Jianzhu, född i juli 1947, är en kinesisk kommunistisk politiker. Han är för närvarande Minister för offentlig säkerhet och politisk kommissarie för Folkets beväpnade polis. Den 15 november 2012 valdes han in i Politbyrån i Kinas kommunistiska parti och är där den högst ansvarige för rättsväsendet och polisväsendet i Kina.[Uppdatering behövs]

Under kulturrevolutionen sändes Meng för att arbeta på ett jordbruk utanför Shanghai, där han började arbeta sig upp i hierarkin. Han gick med i Kinas kommunistiska parti 1971 och blev chef för jordbruksfarmen 1981. Under 1990-talet innehöll han lokala partipositioner i Jiangsu-provinsen.

1997 blev Meng invald som suppleant i Centralkommittén i Kinas kommunistiska parti och 2002 blev han ordinarie ledamot. 2001 blev Meng utnämnd till partisekreterare i Jiangxi och till ordförande i det ständiga utskottet i provinsens Folkkongress.

2007 blev han utnämnd till minister för offentlig säkerhet. Han är också politisk kommissarie för Folkets beväpnade polis och ledamot i partiets utskott för rättsliga och politiska frågor. Meng har också inflytande över Kinas politik i Tibet, då han är ledamot i partiets samordningsgrupp för Tibet.[1] I Tibet har Meng bland annat förespråkat intensifierad patriotisk skolning av regionens buddhistiska munkar.

I juli 2008 lämnade en rad pro-tibetanska grupper in en stämningsansökan till en spansk domstol mot Meng och sex andra höga kinesiska ämbetsmän för deras roll i undertyckandet av oroligheterna i Tibet 2008.[2] Grupperna anklagar de sju för "brott mot mänskligheten" och en spansk domare har inlett en förundersökning mot de anklagade.[3] Den kinesiska regeringen har dock avvisat den spanska förundersökningen.[4]

Meng valdes in i partiets politbyrå i november 2012 och tog över efter Zhou Yongkang som ordförande i centralkommitténs Politisk-rättsliga kommission, vilket innebär att han är partiets högste ansvarige för hur det kinesiska rättsväsendet styrs.[5]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Tibet at a turning point", s. 108.
  2. ^ "Spanish court to probe Chinese on Tibet deaths", Reuters, 5 augusti 2008.
  3. ^ "Tibet : un juge espagnol veut interroger des responsables chinois", Nouvel observateur, 8 maj 2009; "Spanish judge wants to question Chinese leaders over genocide in Tibet" Arkiverad 18 juni 2009 hämtat från the Wayback Machine., Tibet Post 9 maj 2009.
  4. ^ "China gives written threat to Spain over Tibet, Spanish court adds Nangpala killings"}, Phayül, 21 augusti 2009.
  5. ^ Den politisk-rättsliga kommissionens hemsida (kinesiska) Arkiverad 28 oktober 2012 hämtat från the Wayback Machine.