Merino

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Merinofår på Nya Zeeland.

Merino kallas Merino-fårets fina och särskilt mjuka ull. Denna högvärdiga ullkvalitet är mycket elastisk och kan spinnas ut till fintrådigt kamgarn. Den används framförallt till fina pullovrar och kavajer, samt för alla slags ädla trikåplagg. Merino ull används också i underställ och strumpor, främst för sina varma egenskaper och för att bakterier inte trivs bra i ullen. Detta gör att merinoull plagg inte börjar lukta illa lika snabbt som till exempel bomullsplagg. Merinoull kliar dessutom mindre än vanlig ull. Högklassig merino kan kallas för botany.

Även om merinofåret har sitt ursprung i Spanien, så är Australien det land som har flest merinofår, även om Nya Zeeland felaktigt ofta får äran till titeln. Nya Zeeland har på grund av det mer regniga klimatet till stor del istället inriktat sig på får som ger tjockare ullfibrer, för grövre tyger och mattor.

Merinofåret har avlats fram för att producera en speciellt fin ull. Den fina kvalitén är främst ett resultat av ullfibrernas tjocklek, inte fårrasen som gav upphov till det. Ju tunnare fibrer, desto finare ull. Fibertjockleken är till stor del ett resultat av den miljö som fåret lever i, där stora betesarealer, motion och sparsamt med föda ger tunnare och finare fibrer. Om fåren utsätts för perioder av stress kan områden på fibrerna bli tunnare, med en försämrad hållbarhet som följd.

Kalla fakta rapporterade 2008 om att Merinofåren utsätts för något som kallas för mulesing, som innebär att fårens bakdel skalperas utan bedövning, för att inte larver ska lägga ägg i pälsen. [1] Det är en teknik som de flesta erkända tillverkare numera garanterar att deras underleverantörer inte längre praktiserar.


Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kalla fakta