Merkurhuset

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Merkurhuset
Kv. Merkurius 1
Huvudfasaden mot Göta älv och Skeppsbron
Huvudfasaden mot Göta älv och Skeppsbron
PlatsKvarteret Merkurius, Skeppsbron 5-6, Göteborg
Våningar ovan jord6
Färdigställd1897
StatusQ-märkt i detaljplan.
ArkitektErnst Krüger
57°42′13″N 11°57′17″Ö / 57.70361°N 11.95472°Ö / 57.70361; 11.95472

Merkurhuset eller Affärshuset Merkur är en kontorsfastighet belägen på Skeppsbron i Göteborg. Huset uppfördes 1897 och ligger i Kvarteret Merkurius och har fastighetsbeteckningen Inom Vallgraven 49:1. Byggnaden är det äldsta kvarvarande huset på Skeppsbron. Huset ritades av arkitekten Ernst Krüger.

Arkitektur och historik[redigera | redigera wikitext]

Merkurhuset på ett fotografi från 1901. (Göteborgs Stadsmuseum).

Merkurhuset uppfördes som en kontorsfastghet där framförallt rederier hade sina kontor.[1]. Huset ritades av arkitekten Ernst Krüger och stod klart 1897. Under det tidiga 1900-talet köptes byggnaden av rederiet Svenska Lloyd, och dessa tillsammans med flera andra rederier, utgjorde främst byggnadens olika hyresgäster. Ett minne från rederitiden är biljettdiskarna som finns i lokalerna på första våningen.[2]

Exteriör[redigera | redigera wikitext]

Huset har en fasad uppbyggda av en mängd olika material, som ger det en kraftig kontrastverkan. Detta tillsammans med det sena 1800-talets historiserande formelement såsom exempelvis hängtorn och burspråk skapar en lekfull och livlig fasad.

Själva fasaden är utförd i en ljusröd slätputs med stora inslag av huggen natursten. Själva bottenvåningen och sockeln är i granit och kalksten. De två runda hängtornen tillsammans med den tornprydda centralt placerade frontonen ger byggnaden ett symmetrisk utseende. Entréporten är utförd i fernissad ljus ek, med glasade sidoljus och överljus. Ljusinsläppen är smårutiga. Själva entréportalen är i huggen granit.

Interiör[redigera | redigera wikitext]

Trapphuset bevarar i stort sitt utseende från byggnadstiden. Trapploppet är svängt upp genom byggnaden, och det bevarar dekorativa ledstänger i trä, smide och gjutjärn. planstegen är i sten, medan vilplanen är utförda med keramiska plattor i dekorativa mönster.

Skydd i detaljplan[redigera | redigera wikitext]

Merkurhuset har märkning Q1 i detaljplanen för området, vilket inkluderar ett rivningsförbud.[3]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

  • [1], Kulturhistorisk intressant bebyggelse - Bevarande med stöd av Plan- och Bygglagen. Bilaga A, sid 22 Läst 9 september 2017.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]