Metacity

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Metacity
Metacity.png
Metacity i Gnome
Metacity i Gnome
UtvecklareMetacity-utvecklarna
Senaste utgåva2.28.0
(2009-09-22[1])
OperativsystemUnixliknande
Typfönsterhanterare
LicensGNU GPL
Webbplatsgnome.org/pub/gnome/sources/metacity/

Metacity är fönsterhanteraren i skrivbordsmiljön GNOME. Projektet startades ursprungligen av Havoc Pennington med målet att skapa en enkel och användbar fönsterhanterare snarare än en fylld med effekter och extra funktioner. Skaparen själv kallade Metacity för den "tråkiga fönsterhanteraren för den vuxne i dig" för att understryka att funktionalitet och stabilitet kommer i första hand.

Metacity introducerades 2001 i GNOME 2.2, innan dess hade projektet använt först Enlightenment och sen Sawfish för fönsterhantering. Även om Metacity är designat för att integreras väl med GNOME kan det köras separat, liksom GNOME kan använda andra fönsterhanterare om man så önskar. Till exempel finns det användare som hellre använder Enlightenment eller den nyligen utvecklade Compiz som är designad att användas tillsammans med ett 3D-accelererat skrivbord som XGL.

Metacity är implementerad i GTK+ vilket gör att fönstren kan använda teman och smälter in sömlöst med program som också använder GTK+. Metacity är fri programvara och har licensen GNU GPL.

Metacity är utformat för att vara stabilt, seriöst och enkelt, tänkt att passa bra för nya användare och företag. Därför finns det väldigt få möjligheter till konfiguration och många[vem?] anser att de få effekter som finns (till exempel minimera fönster) är fula och ovärdiga en modern skrivbordsmiljö. Havoc Pennington förklarar sitt resonemang i essän Free software and good user interfaces. Många användare menar att detta är ett avsteg från den vanliga flexibiliteten man förväntar sig av Unix-liknande system, andra menar att detta är helt i linje med den riktning GNOME numera utvecklas i.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Metacity development team (22 september 2009). ”2.28”. http://ftp.gnome.org/pub/gnome/sources/metacity/2.28/. Läst 16 oktober 2009.