Metahumor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Metahumor ("humor om humor"), av meta-, en typ av humor som bygger på att personer eller saker i en berättelse går utanför mediets ramar.

Exempel på metahumor är när en tecknad seriefigur tar tag i rutans kanter (som Jan Romares Pyton), eller när filmkaraktärer stoppar filmrullen (som i Gremlins). Det svenska humorkollektivet Grotesco avhandlade även detta ämne i avsnittet "Metahumor" under sin andra säsong, som sändes 2010. Där dras metahumorn till sin spets, bland annat genom att tv-regissörer bryter inspelningen av programmet gång på gång.

Metahumor kan också bygga på att man vet hur ett skämt ska vara uppbyggt, och sedan bryter man mot det. Till exempel "vet" alla att Alla Barnen-skämt ska börja med att alla barnen gör något, utom en person som gör något annat som rimmar på den personens namn - och så ska det vara så hemska skämt som möjligt. Den strukturen kan man bryta genom att till exempel säga: Alla barnen åt hamburgare, utom Jonny för han var redan mätt. Originalskämtet slutar med: för det var hans ponny.

Se även[redigera | redigera wikitext]