Metroid (datorspelsserie)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Metroid
Metroid
Information
UtvecklareNintendo (R&D1, Intelligent Systems, Retro Studios, NST), Fuse Games, Team Ninja
UtgivareNintendo
GenreActionäventyr
Plattform(ar)NES, Game Boy, SNES, Game Boy Advance, Nintendo Gamecube, Nintendo DS, Wii, Switch
Första spelMetroid
6 augusti 1986
Senaste spelMetroid Dread
8 oktober 2021
Antal spel12
Webbplatswww.metroid.com
www.metroid.jp
Datorspelsportalen

Metroid (japanska: メトロイド Hepburn: Metoroido?) är en datorspelsserie utvecklad av Nintendo. Metroid skapades av Nintendos utvecklingsteam R&D1 under ledning av Gunpei Yokoi och det är de som har utvecklat de flesta spelen i serien. De tre Metroid Prime-spelen utvecklades av Retro Studios.

Serien handlar om prisjägaren Samus Aran, och hennes äventyr som involverar Metroider. I hela spelserien förekommer Rymdpirater, som är en ondsint ras ledd av Moderhjärnan, en gigantisk kvinnlig varelse ofta avbildad som en enögd hjärna i en glasbehållare. Rymdpiraterna använder sig av genmanipulation på sig själva för att skapa de bästa och starkaste trupperna till sin armé.

Spel[redigera | redigera wikitext]

Metroid: Other MMetroid Prime TrilogyMetroid Prime 3: CorruptionMetroid Prime HuntersMetroid Prime PinballMetroid Prime 2: EchoesMetroid: Zero MissionMetroid PrimeMetroid FusionSuper MetroidMetroid II: Return of SamusMetroid

Metroid[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Metroid

Metroid-serien påbörjades 1986 med spelet Metroid till Nintendo Entertainment System. Det var tillsammans med The Legend of Zelda ett av de första spelen man kunde spara sina framgångar på, men till skillnad från The Legend of Zelda så använde man lösenord för att spara. Detta gjorde att bara positionen man senast var på sparades, samt hur många missiler och hur maximal energi man kunde ha. När man då laddade spelet så hade man alltså så lite energi så att man dog ganska kvickt om man inte samlade på sig mer.

Spelet gick ut på att du skulle döda två bossar vid namn Kraid och Ridley för att komma in till den sista platsen där Moderhjärnan befann sig. På vägen hittade man diverse uppgraderingar till sin rustning och vapen. De flesta finns även i dagens Metroid-spel, däribland Wave beam, Screw Attack och Ice Beam. Uppgraderingar till missilförrådet hittades också lite överallt, uppgraderingar för mer energi var dock mindre vanliga då det bara fanns 6 stycken i hela spelet.

Metroid släpptes 6 augusti 1986 i Japan, i augusti 1987 i USA och 15 januari 1988 i Europa.

Metroid II: Return of Samus[redigera | redigera wikitext]

Nästa spel i Metroid-serien hette Metroid II: Return of Samus. Det släpptes till Game Boy 1991 i USA och 1992 i Europa och Japan. Eftersom Game Boy-skärmen endast kunde visa svartvit grafik var det svårt att navigera i den stora världen man var i, alla ställen såg ungefär likadana ut. Här introducerades också uppgraderingen Spider Ball som gjorde att du kunde klättra på väggar.

Super Metroid[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Super Metroid

Det tredje och enligt många det bästa Metroid-spelet heter Super Metroid och släpptes 1994 till Super Nintendo Entertainment System. Till den nya konsolen kunde man dra ut gränserna riktigt ordentligt. Det anses av många vara ett perfekt shooter-spel. I Super Metroid introducerades också kartan så man alltid kunde se var man inte hade varit. Då världen man vistades i, var mycket större än i de förra spelen behövdes detta för att man inte alltid skulle känna sig vilse. Spelet gav inte heller några anvisningar om vart man skulle gå, så ens egen utforskarnyfikenhet gjorde att man spelade vidare.

Sedan var det ett stort uppehåll i Metroid-serien, och inget spel kom varken till Game Boy Color eller Nintendo 64. Det enda spel Samus var med i under den här tiden var ett gästspel som spelbar figur i Super Smash Bros.. Det dröjde ända till slutet av 2002 innan ett nytt Metroid-spel kom.

Metroid Fusion[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Metroid Fusion

Metroid Fusion släpptes till Game Boy Advance i slutet av 2002. Metroid Fusion ändrade lite på Metroid-konceptet. Det var knappt några Metroider med. Istället så fanns det den nya organismen X som hade förmågan att kopiera förmågorna och utseendet av dem de attackerade. De som attackerades dog efter attacken. Samus var dock ett undantag, och hon blev snabbt tillbakafraktad till hemplaneten där de botade henne genom att döda X-parasiterna i henne med ett serum från en Metroid. Samus fick då förmågan att absorbera X-parasiter för att få tillbaka energi och missiler i spelet. När bossar hade dödats så blev även de X-parasiter vilka Samus kunde få nya förmågor från.

Metroid Prime[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Metroid Prime
Sammanställda recensionspoäng
Gällande 9 mars 2013
Spel GameRankings Metacritic
Metroid 63,00%[1]
Metroid II: Return of Samus 78,90%[2]
Super Metroid 95,50%[3]
Metroid Fusion 91,23%[4] 92/100[5]
Metroid Prime 96,33%[6] 97/100[7]
Metroid: Zero Mission 90,19%[8] 89/100[9]
Metroid Prime 2: Echoes 91,87%[10] 92/100[11]
Metroid Prime Pinball 80,22%[12] 79/100[13]
Metroid Prime Hunters 83,95%[14] 85/100[15]
Metroid Prime 3: Corruption 90,23%[16] 90/100[17]
Metroid Prime Trilogy 92,35%[18] 91/100[19]
Metroid: Other M 79,11%[20] 79/100[21]

Våren 2003 släpptes också Metroid Prime till Nintendo GameCube. Det var det första Metroid-spelet i 3D. Utvecklarna Retro Studios var ett nystartat företag och Metroid Prime var deras första spel. När spelet släpptes så fick det topprecensioner överallt och anses av en del fans vara det bästa Metroid-spelet någonsin. Metroid Prime kunde också kopplas ihop med Metroid Fusion för att låsa upp det första Metroid-spelet som en bonus.

Metroid: Zero Mission[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Metroid: Zero Mission

Våren 2004 släpptes Metroid Zero Mission till Game Boy Advance, vilket var en ordentlig uppdatering av det första Metroid-spelet till NES. Både med ny grafik och nya bossar så var det vad det första spelet inte var på grund av den begränsade plattformen det släpptes på. Ett parti efter originalspelets slut hade också lagts till för att förlänga spelet och driva historien vidare.

Metroid Prime 2: Echoes[redigera | redigera wikitext]

I slutet av 2004 kom ett nytt Metroid-spel i form av Metroid Prime 2: Echoes. Dock så blev det inte lika stor upphetsning som i fallet Metroid Prime eftersom det var ganska mycket "samma sak igen". Men det blev ändå en del nyheter. Spelet handlar om att Samus åker mellan en ljus och en mörk värld för att klara sitt mål. Mörka och ljusa världar har använts mycket förr (bland annat The Legend of Zelda: A Link to the Past), men i Metroid Prime 2: Echoes tar spelaren skada av atmosfären i den mörka världen så fort den kommer utanför vissa områden där särskilda kristaller gör atmosfären ofarlig samtidigt som livsenergin fylldes på. Detta gjorde att man i många fall måste skynda sig mellan områdena, och vissa bosstrider har inte ens några kristaller vilket innebär att man måste skynda sig då man konstant förlorar liv.

Metroid Prime Pinball[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Metroid Prime Pinball

Metroid Prime Pinball har en handling som bygger mycket på den i Metroid Prime, med skillnaden att allting utspelar sig i flipperformat. Man tar återigen rollen som Samus Aran, med målet att samla ihop tolv Chozo-artefakter och därmed få tillgång till Artefakttemplet. Till slut möter man, precis som i Metroid Prime, slutbossen, som även den heter Metroid Prime.

Metroid Prime Hunters[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Metroid Prime Hunters

I Metroid Prime Hunters får Galaktiska Federationen en dag ett telepatiskt meddelande om att nyckeln till "den ultimata kraften" kan finnas i Alimbic-solsystemet. De väljer att skicka Samus för att undersöka saken. Dock lyckas sex andra prisjägare fånga upp detta meddelande och de beger sig till samma plats som Samus.

Metroid Prime 3: Corruption[redigera | redigera wikitext]

Metroid Prime 3: Corruption släpptes till Nintendos spelkonsol Wii den 26 oktober 2007 i Europa. I rollen som Samus Aran måste spelaren återigen bekämpa rymdpiraterna och Dark Samus. Detta spel är det tredje och sista i Metroid Prime-trilogin som utvecklats av Retro Studios. En av de stora nyheterna är att man nu styr siktet genom att peka på skärmen med Wii-kontrollen istället för att styra med en analog spak som i de tidigare delarna av Prime-serien.

Metroid: Other M[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Metroid: Other M

3 september 2010 släpptes Metroid: Other M till Wii i Europa. Utvecklarna var "Project M", ett utvecklingslag bestående av Team Ninja, Nintendo SPD Production Group 1 och D-Rockets. Spelet är i 3D, men till skillnad från tidigare 3D-spel utspelar det sig i första hand i tredjepersonsvy. Det kan däremot ändras till en förstapersonsvy, men då kan spelaren inte förflytta sig. Nytt för spelet är de långa filmklippen som visas under spelet för att fördjupa handlingen, och att Samus för första gången talar.

Metroid: Samus Returns[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Metroid: Samus Returns

Metroid: Samus Returns är en remake av Metroid II: Return of Samus och släpptes internationellt den 15 september 2017.

Metroid: Federation Force[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Metroid: Federation Force

Metroid: Federation Force är ett multiplayer-shooter spel som släpptes 2016.

Metroid Dread[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Metroid Dread

Ryktet om detta spel dök upp redan i juni 2005 (då till Nintendo DS) men utvecklingen lades ned p.g.a. tekniska begränsningar. Flera år senare återupptogs utvecklingen och på E3 2021 avslöjade Nintendo att Dread skulle lanseras till Nintendo Switch den 8 oktober 2021.

Påstådda spel och spel som aldrig släpptes[redigera | redigera wikitext]

Metroid 64[redigera | redigera wikitext]

Detta skulle bli ett Metroid-spel för Nintendo 64, men projektet lades ner då utvecklarna aldrig kom fram till några konkreta idéer för spelupplägget.[22] Samus gjorde dock ett uppträdande som spelbar figur i ett Nintendo 64-spel, nämligen Super Smash Bros..[23]

Metroid II: Return of Samus DX[redigera | redigera wikitext]

Detta spel skulle bli en nydaning av Metroid II: Return of Samus. Spelet skulle vara i färg och det skulle ingå i DX-serien (tillsammans med bland annat The Legend of Zelda: Link's Awakening DX och Super Mario Bros. Deluxe), men spelet släpptes aldrig.[24]

Spel med framstående Metroid-element[redigera | redigera wikitext]

Spelnamn Plattform År det släpptes Övrig information
Kid Icarus Nintendo Entertainment System 1986 Både i detta spel, och i uppföljarna Kid Icarus: Of Myths and Monsters och Kid Icarus: Uprising, finns en fiende vid namn Komayto, som ser ut precis som en Metroid.[25]
Tetris Nintendo Entertainment System 1989 När man klarat en bana återfinns Samus Aran, spelandes på en cello, bredvid Link.[26]
Kirby's Fun Pak Super Nintendo Entertainment System 1995 Samus Aran gör en cameo i detta spel. Hon syns som en bronsstaty, som Kirby kan förvandla sig till.[27]
Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars Super Nintendo Entertainment System 1996 Samus Aran gör två cameos i detta spel. Den första gången som en docka på översta våningen i Booster's Tower[28] och den andra gången sovandes i gästrummets säng i slottet i Mushroom Kingdom.[29]
Kirby's Dream Land 3 Super Nintendo Entertainment System 1997 Samus Aran gör en cameo i detta spel. Hon ber Kirby att hjälpa henne att slåss mot en svärm av Metroider.[30]
Super Smash Bros. Nintendo 64 1999 Samus Aran är en av de spelbara figurerna.[23]
Mario Party 2 Nintendo 64 2000 Samus Arans Screw Attack-märke syns på golvet i minispelet Bowser's Big Blast.[31]
Super Smash Bros. Melee Nintendo GameCube 2002 Samus Aran är en av de spelbara figurerna.[32] Kraid[33] och Chozo Statue[34] gör cameos.
Nintendo Monopoly Brädspel 2006 Samus Aran, Ridley och en Metroid är rutor på spelbrädet.[35]
Super Smash Bros. Brawl Wii 2008 Samus Aran är en av de spelbara figurerna.[36] Kraid[33] och Chozo Statue[34] gör cameos. Ridley är boss två gånger i äventyrsläget, först som Ridley och sedan som Meta Ridley.[37]

Referenser till Metroid-spelen i andra medier[redigera | redigera wikitext]

 • ScrewAttack är en spelwebbsida, som tagit sitt namn ifrån attacken i spelen som heter just Screw Attack.[38]

Den fiktiva tidslinjen[redigera | redigera wikitext]

Den tidslinje som spelen i sig följer.[41]

 1. Metroid (Zero Mission)
 2. Metroid Prime (Pinball)
 3. Metroid Prime Hunters
 4. Metroid Prime 2: Echoes
 5. Metroid Prime 3: Corruption
 6. Metroid II: Return of Samus
 7. Super Metroid
 8. Metroid: Other M[42]
 9. Metroid Fusion
 10. Metroid Dread

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Samus Aran[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Samus Aran

Samus Aran är den legendariska prisjägaren som är välkänd för att ha besegrat Rymdpiraterna och utplånat de farliga Metroiderna. Trots att hon först troddes vara en manlig cyborg avslöjade Samus sin riktiga identitet efter att ha besegrat Rymdpiraterna på Zebes i originalspelet. Hennes pålitlighet är nästan alltid garanterad framgång på sina uppdrag.

Samus är dotter till två kolonister på Federationens koloni K-2L. När hon var ung förstörde rymdpiraterna kolonin. Samus var den enda överlevande. En grupp chozo uppfattade nödsignalen från kolonin och tog Samus med sig hem till Zebes. De uppfostrade henne som en av sina egna, och ingöt chozoblod i hennes ådror för att hon skulle få deras naturliga krafter.

Samus ses sällan utan sin specialbyggda Chozo-stridsdräkt, också känd som Power Suit. Förutom att skydda henne stärker den hennes fysiska egenskaper, vilket låter henne hoppa väldigt långt och högt eller klättra uppför vertikala väggar. Dräkten är också kompatibel med många olika tillbehör och uppgraderingar som gör den mer mångsidig.

Moderhjärnan[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Moderhjärnan

Moderhjärnan är en stor hjärna med utstickande spikar och endast ett öga, som sitter i en stor glasbehållare på Zebes och för befälet över Rymdpiraterna i Metroid, Super Metroid och Metroid: Zero Mission. Hon agerar oftast slutboss, och avlöser varje gång efter sitt nederlag en tidsinställd bomb som Samus måste fly ifrån. I Super Metroid visar hon dessutom en extra form av sig själv, när hon reser sig upp på två ben efter att först ha besegrats.

Ridley[redigera | redigera wikitext]

Ridley är Samus Arans ärkefiende, och sägs vara ledaren för Rymdpiraterna. Det var han som förde befälet över de pirattrupper som dödade Samus föräldrar, vilket senare ledde till att Samus adopterades av Chozo. Ridley ser ungefär ut som en flygödla/drake. Han har uppträtt i många olika skepnader, förutom i sitt vanliga tillstånd även som Meta Ridley, Omega Ridley och Neo Ridley. Ridleys ursprung är okänt.

Kraid[redigera | redigera wikitext]

Kraid är en av de starkaste rymdpiraterna i Metroid-serien. I det första spelet var han inte högre än Samus, men till Super Metroid växte han till sig och var en två skärmar hög boss som vaktade Varia-dräkten. I remaken av det första spelet, Metroid: Zero Mission, förekom han i sin större variant och vaktade uppgraderingen speed booster. Han kan närmast liknas vid en stor dinosaurie, och anfaller med spikar som skjuts ut från tre hål på magen och klor som flyger runt. I regel besegras han genom att skjuta så att han öppnar munnen, och sedan skjuta in i hans öppna mun.

I alla spel han uppträder måste han besegras för att vägen till Tourian ska öppna sig. Det var meningen att Kraid skulle vara med i Metroid Prime, men ströks av okänd anledning. En bugg tillåter spelaren att besegra Kraid i Super Metroid med endast ett godtyckligt skott och två supermissiler, innan han ens har kommit fram på riktigt. Detta får rummet att sluta scrolla, men det blit normalt genom att lämna det och komma tillbaka.

Metroider[redigera | redigera wikitext]

En Metroid är en brännmanetsliknande varelse, men istället för tentakler har den fyra stora "tänder" och massor av små tänder i "munnen". Metroider lever på andra varelser genom att direkt suga ut "livsenergi" ur offret. Deras livscykel består av sex steg och börjar med att de kläcks ur ett ägg som en liten Infant Metroid. Dessa växer sedan till Metroider och bildar till slut en puppa.

När puppan kläcks har Metroiden utvecklats till en Alpha Metroid, en ganska försvarslös varelse jämfört med den dödliga Metroiden. Efter en tid ömsar den skinn och utvecklas till en Gamma Metroid. En Gamma Metroid är större och farligare och använder ett litet fält av statisk elektricitet från dess nedre membran för att förlama fiender. När det är dags blir även Gamma Metroid en puppa, och när den kläcks kommer en Zeta Metroid ut. Den har nu utvecklat ben och ett huvud separerat från kroppen med en hals. Även om den är lite mindre än sin föregående form är den mycket snabbare och mer skyddad, vilket gör den desto farligare.

Till slut ömsar den skinn och utvecklas till en Omega Metroid, cirka två gånger högre och normalt sett den sista utvecklingsfasen. Dock kan vissa Metroider med speciell genetisk kod utvecklas till en Queen Metroid. Det är den sista utvecklingsfasen och den är numera sex meter hög och elva meter lång. Det är Queen Metroider som lägger alla ägg och står därmed för artens fortplantning. Det är ytterst få som utvecklar till det stadiet, och faktum är att de flesta dör i redan Alpha-stadiet.

Chozo[redigera | redigera wikitext]

Chozo gestaltas som ett fågelliknande folk som under tusentals år gjort fantastiska vetenskapliga och teknologiska framsteg. De har färdats genom rymden och skapat storverk genom hela universum – teknologiska under av omätlig komplexitet, oöverträffade i sin skönhet. De delade villigt med sig av sin kunskap med de mer primitiva kulturerna och lärde sig att respektera och vårda livet i alla dess former.

Just då deras samhälle stod på sin teknologiska höjdpunkt kände Chozo att deras sinnens kraft var i avtagande. Deras kultur genomsyrades av profetior och gammal lärdom, och de förutsåg Chozos fall samtidigt med en ondskans uppgång. Förfärade av det tilltagande våldet i universum började de dra sig tillbaka till förmån för enkelheten, och de reste mot ett okänt mål.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Metroid for NES”. GameRankings. http://www.gamerankings.com/nes/519689-metroid/index.html. Läst 9 mars 2013. 
 2. ^ ”Metroid II: Return of Samus for Game Boy”. GameRankings. http://www.gamerankings.com/gameboy/585799-metroid-ii-return-of-samus/index.html. Läst 9 mars 2013. 
 3. ^ ”Super Metroid for SNES”. GameRankings. http://www.gamerankings.com/snes/588741-super-metroid/index.html. Läst 9 mars 2013. 
 4. ^ ”Metroid Fusion for Game Boy Advance”. GameRankings. http://www.gamerankings.com/gba/516709-metroid-fusion/index.html. Läst 9 mars 2013. 
 5. ^ ”Metroid Fusion for Game Boy Advance Reviews”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/game-boy-advance/metroid-fusion. Läst 9 mars 2013. 
 6. ^ ”Metroid Prime for GameCube”. GameRankings. http://www.gamerankings.com/gamecube/447244-metroid-prime/index.html. Läst 9 mars 2013. 
 7. ^ ”Metroid Prime for GameCube Reviews”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/gamecube/metroid-prime. Läst 9 mars 2013. 
 8. ^ ”Metroid: Zero Mission for Game Boy Advance”. GameRankings. http://www.gamerankings.com/gba/914982-metroid-zero-mission/index.html. Läst 9 mars 2013. 
 9. ^ ”Metroid: Zero Mission for Game Boy Advance Reviews”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/game-boy-advance/metroid-zero-mission. Läst 9 mars 2013. 
 10. ^ ”Metroid Prime 2: Echoes for GameCube”. GameRankings. http://www.gamerankings.com/gamecube/589573-metroid-prime-2-echoes/index.html. Läst 9 mars 2013. 
 11. ^ ”Metroid Prime 2: Echoes for GameCube Reviews”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/gamecube/metroid-prime-2-echoes. Läst 9 mars 2013. 
 12. ^ ”Metroid Prime Pinball for DS”. GameRankings. http://www.gamerankings.com/ds/928291-metroid-prime-pinball/index.html. Läst 9 mars 2013. 
 13. ^ ”Metroid Prime Pinball for DS Reviews”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/ds/metroid-prime-pinball. Läst 9 mars 2013. 
 14. ^ ”Metroid Prime Hunters for DS”. GameRankings. http://www.gamerankings.com/ds/920760-metroid-prime-hunters/index.html. Läst 9 mars 2013. 
 15. ^ ”Metroid Prime Hunters for DS Reviews”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/ds/metroid-prime-hunters. Läst 9 mars 2013. 
 16. ^ ”Metroid Prime 3: Corruption for Wii”. GameRankings. http://www.gamerankings.com/wii/928517-metroid-prime-3-corruption/index.html. Läst 9 mars 2013. 
 17. ^ ”Metroid Prime 3: Corruption for Wii Reviews”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/wii/metroid-prime-3-corruption. Läst 9 mars 2013. 
 18. ^ ”Metroid Prime Trilogy for Wii”. GameRankings. http://www.gamerankings.com/wii/960329-metroid-prime-trilogy/index.html. Läst 9 mars 2013. 
 19. ^ ”Metroid Prime Trilogy for Wii Reviews”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/wii/metroid-prime-trilogy. Läst 9 mars 2013. 
 20. ^ ”Metroid: Other M for Wii”. GameRankings. http://www.gamerankings.com/wii/960554-metroid-other-m/index.html. Läst 9 mars 2013. 
 21. ^ ”Metroid: Other M for Wii Reviews”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/wii/metroid-other-m. Läst 9 mars 2013. 
 22. ^ Metroid 64, Wikitroid
 23. ^ [a b] Bild från Super Smash Bros.
 24. ^ Metroid II: Return of Samus, Wikitroid
 25. ^ Komayto, Wikitroid.com
 26. ^ Bild från Tetris
 27. ^ Bild från Kirby's Fun Pak
 28. ^ Bild från Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars
 29. ^ Bild från Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars (2)
 30. ^ Samus Aran i Kirby's Dream Land 3
 31. ^ Screw Attack, Mario Party 2
 32. ^ Bild från Super Smash Bros. Melee
 33. ^ [a b] Bild från Brinstar Depths (Kraid)
 34. ^ [a b] Chozo Statue, Wikitroid.com
 35. ^ Nintendo Monopoly, Mariowiki.com
 36. ^ Bild från Super Smash Bros. Brawl
 37. ^ Ridley i Super Smash Bros. Brawl
 38. ^ Screw Attack, Wikitroid.com
 39. ^ Mother Brain i Captain N
 40. ^ 8 BIT!! Arkiverad 18 juli 2009 hämtat från the Wayback Machine.
 41. ^ ”Metroid Retrospective: Part 5” (på engelska). GameTrailers. http://www.gametrailers.com/full-episodes/hnwif2/gt-retrospectives-metroid-retrospective--part-5. Läst 2 december 2012. 
 42. ^ Parish, Jeremy (3 juni 2009). ”Metroid Other M Interview” (på engelska). 1UP.com. Arkiverad från originalet den 25 mars 2015. https://www.webcitation.org/6XHUaj6Wi?url=http://www.1up.com/previews/metroid-other-m. Läst 2 december 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]