Mexikansk brunbjörn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mexikansk brunbjörn
Status i världen: Utdöd
Mexico grizzlies.png
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningRovdjur
Carnivora
FamiljBjörnar
Ursidae
SläkteUrsus
ArtBrunbjörn
U. arctos
UnderartMexikansk brunbjörn
U. a. nelsoni
Vetenskapligt namn
§ Ursus arctos nelsoni
AuktorMerriam, 1914
Hitta fler artiklar om djur med

Mexikansk brunbjörn (Ursus arctos nelsoni) är en utdöd underart av brunbjörn som förekom i södra Nordamerika. Epitet nelsoni i det vetenskapliga namnet syftar på den amerikanska naturforskaren Edward William Nelson som säkrade några individer för U. S. Biological Survey (idag USFWS). Underartens holotyp sköts 1899 nära Chihuahua[1].

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Mexikansk brunbjörn var ett av de största och tyngsta däggdjuren i Mexiko. Den nådde en längd upp till 183 centimeter och en vikt upp till 318 kilogram. På grund av den silveraktiga pälsfärgen kallades den ofta för el oso plateado, den silverne björnen[2]. I kroppsbyggnaden påminde den mer om svartbjörnen än om andra brunbjörnar.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Underarten förekom i Mexikos norra och USA:s södra delstater. Utbredningsområde sträckte sig från Arizona och New Mexico till centrala Mexiko. Habitatet utgjordes av gräsmarker och pinjeskogar i bergstrakter.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Denna brunbjörn åt främst insekter, frukter och andra växtdelar samt i mindre mått smådäggdjur och as. Ungefär vart tredje år föddes upp till tre ungar.

Utrotning[redigera | redigera wikitext]

Mexikansk brunbjörn jagades redan av spanska conquistadorer även om den inte var klassificerad som självständig underart. Fram till 1930-talet var jakttrycket så stark att den bara fanns kvar i avlägsna bergstrakter i delstaten Chihuahua cirka 80 km norr om staden Chihuahua. Fram till 1960 minskade populationen till cirka 30 individer. Trots inrättade skyddsåtgärder av den mexikanska regeringen jagades underarten fortfarande av lokalbefolkningen. 1964 förklarades den mexikanska brunbjörnen som utdöd. Den amerikanska zoologen Dr. Carl Koford startade 1968 en expedition för att leta efter underarten. Kort innan uppkom obekräftade berättelser om iakttagelser nära floden Yaqui i delstaten Sonora. Expeditionen slutade utan resultat.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 16 november 2010. med följande källor:
  • Walton Beacham: World Wildlife Fund Guide to Extinct Species of Modern Times, 1997, ISBN 0-933833-40-7
  • Julian Huxley, Martyn Bramwell et al.: Großer Atlas des Tierlebens, Corvus Verlag, 1974
  • Edwin Antonius: Lexikon ausgerotteter Vögel und Säugetiere. Natur und Tier Verlag, Münster 2003, ISBN 3-931587-76-2.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Clinton Hart Merriam: Descriptions of New Bears of North America In: Proceedings of the Biological Society of Washington (1914), p.190-191.
  2. ^ David Day: The Doomsday Book of Animals. Ebury Press, London 1981, ISBN 0670279870.