Miðvágur

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Miðvágur
Byskilt Færøerne black white.svg
Miðvágur på kartan.
Koordinater N 62° 3' 4
V 7° 11' 38
Postnummer FO-370
Kommun Miðvágs kommuna
Markatal 48
Invånare (2005) 1 032
Grammatik
dativ
genitiv

í/úr Miðvági
til Miðvágs
Annexgården Kálvalíđ

Miðvágur [ˈmiːvɔavuɹ] (danska: Midvåg) är en mindre stad på Färöarna, i Miðvágs kommun på ön Vágar.

Miðvágur är en av de större orterna på Färöarna. År 2005 hade samhället totalt 1 032 invånare.

Staden ligger på den södra delen av ön och har blivit ett centrum på ön. I samhället finns bland annat en polisstation.

Miðvágur har varit bebott sedan vikingatiden på Färöarna. Här fanns också en lokal tingsplats, det så kallade várting. Här bodde prästfrun Beinta Broberg, som fick smeknamnet Den onda Bente. Författaren Jørgen-Frantz Jacobsen har skildrat hennes liv i sin kända roman Barbara.

Annexgården Kálvalíð, beläget på nordsidan, är det äldsta huset i samhället och en av de äldsta på Färöarna. Idag används gården för samhällsmuseeum.

Orten klassas som en av de bästa platser för pilotvalfångst (Grindadráp). Det beror dels på fjordens utformning och på den breda sandstranden som är bra att dra upp valarna på. År 1899 fångades en flock på 1 300 pilotvalar, det är det största som någonsin fångats.

I Miðvágur finns företaget Oilwind som producerar och exporterar fiskeutrustning. En annan sak som kommer från Miðvágur är snella (plural: snellur) som är en vidareutveckling av det trafitionella färöiska fiskehjulet som monteras på sidan av båten. Denna nya version är datorstyrd och drar själv upp repen och ger alarm om det finns tillräckligt med fisk på krokarna.

Miðvágur delar en årlig fest, Vestanstevna, tillsammans med orterna Vestmanna, Sandavágur och Sørvágur. Stadsfesten är ett slags "mini-Ólavsøka" och hålls i början av juli.

Personligheter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]