Mia Couto

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mia Couto
Mia Couto, 2006
Mia Couto, 2006
Född5 juli 1955 (63 år)
Beira, Moçambique
YrkeFörfattare
NationalitetMoçambikier Moçambique
SpråkPortugisiska
Verksam1983-
Framstående priserNeustadtpriset 2014

Mia Couto, född 5 juli 1955 i Beira som António Emílio Leite Couto, är en moçambikisk författare. Han skriver en sorts kriminalromaner, där roten till brotten ligger i kolonialismen och befrielsekriget.

Coutos föräldrar var portugiser som immigrerat till Moçambique. Han började studera medicin men valde sedan journalistiken. Sedan landet blivit självständigt blev han chef för en nyhetsbyrå och chefredaktör för två tidningar, poster han lämnade 1985 för att studera biologi. I dag arbetar han förutom med sitt författarskap också som biolog och ekolog med undersökningar kring ekologi- och miljöfrågor i Moçambique.

Mia Couto har en poetisk stil som flätar samman muntligt berättande med modernt litterärt formspråk och folksägner med samtida politiska händelser. Han har en stark känsla för författarens moraliska roll mot girighet, våld och lögner. Han anses ofta som en företrädare för genren magisk realism.[1]

Tre av Mia Coutos romaner, Sömngångarland (1995), Under frangipaniträdet (1997) och Flamingons sista flykt (2002) har getts ut på Ordfront översatta till svenska av Marianne Eyre. Romanen Sjöjungfruns andra fot gavs ut 2010 av bokförlaget Leopard, översatt av Irene Anderberg. I denna roman löper två berättelser parallellt: den portugisiske jesuiten som 1560 kommer för att kristna landet och det afroamerikanska paret som i nutid kommer till Moçambique med biståndspengar.

Verk översatta till svenska[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter
  1. ^ Elise Karlsson (11 augusti 2010). ”Den omöjliga litteraturen”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/kulturnoje/litteratur/den-omojliga-litteraturen_5116217.svd. Läst 20 december 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]