Hoppa till innehållet

Michael Campbell (golfspelare)

Från Wikipedia
Michael Campbell

Michael Campbell, född 23 februari 1969 i Hawera, Taranaki, Nya Zeeland är en professionell golfspelare. Han är medlem på [[PGA European Tour]] och han är mest känd för att ha vunnit US Open 2005. Hans etniska ursprung är maori av Ngati Ruanui på sin fars sida och Nga Rauru på sin mors sida. Hans farfars farfars far var John Logan Campbell, en skotsk emigrant som beskrivs som "Father of Auckland" och som var borgmästare i Auckland.

Som barn provade Campbell på många som barn plirade han på många golfbollar och klubbor. olika idrotter, bland annat rugby, softball, squash och bordtennis innan han bestämde sig för att bli golfspelare. Han började att spela golf vid 10 års ålder, mest inspirerad av sin far som var singelhandicappare. Han började att delta i internationella amatörtävlingar 1988 och blev professionell 1993. Under sin första säsong på Europatouren två år senare ledde han inför den sista rundan i The Open Championship med två slag men besegrades av John Daly sedan Campbell gått på 76 slag den sista dagen. Inte långt efter drabbades han av en handledsskada och det dröjde till 1998 innan han kunde spela för fullt igen.

Han har varit en stabil spelare på Europatouren och slutade på fjärde plats på Order of Merit 2000 och bland de tio bästa 2002.

För att klara av att ställa upp i US Open 2005 var han tvungen att gå via en kvalificeringstävling i Europa, vilket infördes 2005 av USGA. Han ordnade en plats i US Open på det sista hålet då han sänkte en birdieputt.

Inför sista dagen i US Open 2005 låga han fyra slag efter ledaren Retief Goosen men det blev Tiger Woods som blev hans huvudkonkurrent om segern. Campbell gick på 69 slag och Woods gjorde bogey på det 16 och 17 hålet och Campbell vann därmed sin första major. Han blev den andre nyzeeländaren som vann en major efter Bob Charles och den förste spelaren efter Steve Jones som vunnit efter att ha gått via en kvalificeringstävling.

Meriter[redigera | redigera wikitext]

Majorsegrar[redigera | redigera wikitext]

Segrar på Europatouren[redigera | redigera wikitext]

Övriga segrar[redigera | redigera wikitext]

  • 1992 Australia Amateur Championship
  • 1993 Canon Challenge
  • 2000 Crown Lager New Zealand Open, Ericsson Masters

Lagtävlingar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Majorsegrare genom tiderna
200 olika spelare har vunnit i herrarnas majortävlingar. Michael Campbell var den 190:e spelaren som vann en major.
1:a 189:e 190:e 191:a 200:e
Willie Park Sr Todd Hamilton Michael Campbell Geoff Ogilvy Louis Oosthuizen
Lista över golfens majorsegrare