Michael Joseph Savage

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Michael Joseph Savage.

Michael Joseph Savage, född 23 mars 1872, död 27 mars 1940, var Nya Zeelands första premiärminister 1935–1940.

Den politiska banan inleds[redigera | redigera wikitext]

Begravningsprocessionen för Michael Joseph Savage, 1940.

Savage föddes i Tatong, Victoria, Australien, och det var också där han började sin politiska bana. 1907 emigrerade han till Nya Zeeland. I Nya Zeeland arbetade han bland annat inom gruvindustrin och på ett lager innan han blev engagerad i fackföreningsrörelsen. Savage motsatte sig till en början formandet av Nya Zeelands arbetarparti, som han såg som otillräckligt socialistiskt. Istället blev han talesperson för New Zealand Federation of Labour (the "Red Feds").

Savage som premiärminister[redigera | redigera wikitext]

Under depressionen blev Savage den mest synliga politikern i Nya Zeeland. Han ledde Labour (arbetarpartiet) till seger i valet 1935. Under andra världskriget deklarerade Savages regering krig mot Nazityskland den 3 september 1939, bara timmar efter att Storbritannien förklarat krig. På grund av att Savage också påbörjade bygget av en välfärdsstat i Nya Zeeland har han blivit något av en ikon för vänstern i landet.

Begravningen[redigera | redigera wikitext]

På grund av cancer dog Savage ett år senare, 1940. Begravningsprocessionen, i Lambton Quay, Wellington, var en stor politisk händelse.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]